Veliki broj kamiona
50

Carinske ispostave Gradiška i Šamac rade i danas

A. Z.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zbog velikog broja pristiglih kamiona, kao i dugih kolona kamiona koji čekaju na ulaz u Bosnu i Hercegovinu, Uprava za indirektno oporezivanje je u dogovoru sa Koordinacionim tijelom BiH za zaštitu i spašavanje i Ministarstvom bezbjednosti BiH, odlučila da carinske ispostave Gradiška i Šamac rade i danas.

U najkraćem roku je organizovan rad carinskih službenika i neophodnih inspekcijskih službi (veterinarska, fito-sanitarna, tržna), te se postupci carinjenja završavaju u najkraćem mogućem roku u skladu sa svim važećim zakonskim propisima.

"Upućujemo apel svim uvoznicima, koji do sada nisu uvozili i carinili robu u carinskim ispostavama Gradiška i Šamac, da već prije dolaska kamiona u terminal pronađu špeditera i s njim sklope ugovor o zastupanju pred carinskim organima. Ukoliko uvoznici prije dolaska kamiona u carinski terminal ovlaste špeditera koji će u njihovo ime pokrenuti carinski postupak, carinjenje robe će se puno prije završiti i vozači sa kamionima neće morati da provode dugo vremena u carinskim ispostavama", saopćeno je iz UIO BiH.

Podsjećamo, kamioni koji samo vrše tranzit kroz Hrvatsku prema Bosni i Hercegovini kao krajnjoj destinaciji, moraju ići na granične prijelaze Gradiška, Šamac i Bijača, u skladu sa odlukom susjedne Republike Hrvatske.