Demografske mjere
88

Čapljina uvodi novčanu naknadu za svu novorođenu djecu

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Grad Čapljina u sklopu demografskih mjera od naredne godine planira iz budžeta izdvajati novčanu naknadu za svu novorođenu djecu na području tog hercegovačkog grada, potvrdio je gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić.

Čapljinski gradonačelnik je kazao kako se planiraju iz budžeta Čapljine za narednu godinu osigurati sredstava za pomoć porodicama za prvorođeno, drugorođeno, trećerođeno i svako dijete koje se rodi na području Čapljine.

Vidić je kazao kako je to samo jedna od demografskih mjera koje se provode i planiraju na području Čapljine, te prilikom potpisivanja ugovora za financiranje prve nekretnine, naglasio da se izdvajaju značajna sredstva u okviru mjera za bolju demografsku sliku na jugu naše zemlje.

"Subvencioniramo kupovinu prve nekretnine sa 100 KM po kvadratu, subvencioniramo i usluge vrtića čija je ekonomska cijena oko 250 KM, tako da roditelji plaćaju 180 KM", kazao je Vidić.

Pored toga je naglasio da su prvi uveli besplatne udžbenike za prve razrede osnovne i srednje škole, a kasnije i besplatne udžbenike za svih devet razreda osnovne škole.

"Izdvajamo značajna sredstava i za stipendiranje studenata, te subvencioniramo sa 50 posto sredstava doktorske studije", rekao je Vidić govoreći o demografskim mjerama koje provodi Gradska uprava Grada Čapljina.