Prijedlog Hrvata
234

Čapljina dobila Ulicu žrtava srebreničkog genocida

G. Š.
Screenshot: YouTube (15. sjednica Gradskog vijeća Čapljine)
Screenshot: YouTube (15. sjednica Gradskog vijeća Čapljine)
Čapljina je dobila Ulicu žrtva srebreničkog genocida na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Čapljina usvajanjem Prijedloga odluke o izmjenama i dopunama Odluke o nazivima ulica i trgova u dijelu Grada Čapljina.

Čapljinski vijećnici su jednoglasnom odlukom sa 23 glasa u skladu s tim izglasali da se dio Zrinjsko-Frankopanske ulice u Čapljini zove Ulica žrtava srebreničkog genocida u znak poštovanja žrtvama Srebrenice.

Naime, prvobitni prijedlog Ethema Šalde bio je da se ulica nazove Srebrenička ulica, ali na inicijativu i amandman hrvatskih zastupnika iz opozicije, podržanu od HDZ-ove većine i kluba SDA, jednoglasno je usvojen ovakav naziv - Ulica žrtava srebreničkog genocida.

Pojašnjeno je kako je iz predložene inicijative vidljivo da se želi odati pijetet žrtvama i sjećanja na genocid u Srebrenici, te da se navedenom korekcijom postiže smisao i cilj da se ne zaboravi i da se nikada nikome ne ponovi.

Inače, radi se o dijelu Zrinjsko-Frankopanske ulice, koji je preimenovan u znak poštovanja prema žrtvama Srebrenice.

Radi se o ulici dužine 150 metara u kojoj se nalazi džamija, sjedište Medžlisa islamske zajednice Čapljina i svih udruženja s bošnjačkim predznakom.

Vijećnik SDA Dženis Veledar je kazao kako se nada da je ovo početak prakse da se ulice nazivaju po velikanima poznatih ličnosti i drugih naroda a ne samo većinskog.

Tokom sjednice, između ostalog, usvojene su Izmjene i dopune proračuna Grada Čapljina za 2023.godinu, Odluka o izmjenama Odluke o pristupanju izradi izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Čapljina za period od 2010. do 2020. godine te je podnesen Izvještaj o radu u 2022. godini Doma za stare i iznemogle osobe "Domanovići".

U svakom slučaju, veliko bravo za Čapljinu na ovom potezu, čime su pokazali da zaslužuju epitet tolerantnog grada.