OHR
0

Čankovićeva inicijativa namijenjena podizanju političkih tenzija

FENA
Ured visokog predstavnika (OHR) ponovio je danas kako je nelegalna i neprovodiva inicijativa za proglašenje nezavisnosti RS-a, koju je pokrenuo predsjednik nevladine organizacije iz Banje Luke "Srbski narodni pokret- Izbor je naš" Dane Čanković.

-Takve inicijative su jedino namijenjene podizanju političkih tenzija i narušavanju političke atmosfere u BiH, rečeno je Feni u OHR-u.

Oni ističu kako će OHR i dalje pažljivo pratiti razvoj događaja, u kontekstu šire političke situacije u BiH i u skladu sa posljednjim Kominikeom Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Naime, PIC je podsjetio političke lidere i organe vlasti "na potrebu ispunjavanja drugog uvjeta, odnosno pozitivnu ocjenu situacije u BiH od Upravnog odbora PIC-a zasnovanu na punom poštivanju Daytonskog mirovnog sporazuma.

Vlada RS-a jučer na sjednici u Banjoj Luci nije razmatrala ovu inicijativu Čankovića, jer o njoj nisu pribavljena mišljenja svih ministarstva. Stoga će, kako je najavljeno, ovo pitanje biti razmatrano na narednoj sjednici.

Mišljenje o Čankovićevoj inicijativi dao je Sekretarijat za zakonodavstvo RS-a u kojem se navodi da je pravni status RS-a određen Ustavom, koji predviđa da prijedloge za promjene Ustava mogu pokrenuti predsjednik RS-a, Vlada ili najmanje 30 narodnih poslanika.

O tim prijedlozima bi se, potom, izjašanjavala Narodne skupština RS-a većinom glasova.

Sekretarijat za zakonodavstvo RS-a je naglasio da Čankovićeva inicijativa i ne može biti razmatrana, jer on nije ovlašteni predlagač za bilo kakve promjene pravnog statusa RS-a.

Čanković je uime svoje nevladine organizacije pokrenuo inicijativu za proglašenje nezavnosti RS-a iz, kako je naveo, nametnute BiH.

On traži da Skupština RS-a proglasi nezavisnost RS-a, jer je to, naveo je, uradila i Skupština Kosova čiju nezavisnost je priznala većina zemalja.