{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čankovićeva inicijativa namijenjena podizanju političkih tenzija

F
4.7.2008. u 14:33
0
0
Čankovićeva inicijativa namijenjena podizanju političkih tenzija
0
Čankovićeva inicijativa namijenjena podizanju političkih tenzija
Ured visokog predstavnika (OHR) ponovio je danas kako je nelegalna i neprovodiva inicijativa za proglašenje nezavisnosti RS-a, koju je pokrenuo predsjednik nevladine organizacije iz Banje Luke "Srbski narodni pokret- Izbor je naš" Dane Čanković.
-Takve inicijative su jedino namijenjene podizanju političkih tenzija i narušavanju političke atmosfere u BiH, rečeno je Feni u OHR-u.

Oni ističu kako će OHR i dalje pažljivo pratiti razvoj događaja, u kontekstu šire političke situacije u BiH i u skladu sa posljednjim Kominikeom Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Naime, PIC je podsjetio političke lidere i organe vlasti "na potrebu ispunjavanja drugog uvjeta, odnosno pozitivnu ocjenu situacije u BiH od Upravnog odbora PIC-a zasnovanu na punom poštivanju Daytonskog mirovnog sporazuma.

Vlada RS-a jučer na sjednici u Banjoj Luci nije razmatrala ovu inicijativu Čankovića, jer o njoj nisu pribavljena mišljenja svih ministarstva. Stoga će, kako je najavljeno, ovo pitanje biti razmatrano na narednoj sjednici.

Mišljenje o Čankovićevoj inicijativi dao je Sekretarijat za zakonodavstvo RS-a u kojem se navodi da je pravni status RS-a određen Ustavom, koji predviđa da prijedloge za promjene Ustava mogu pokrenuti predsjednik RS-a, Vlada ili najmanje 30 narodnih poslanika.

O tim prijedlozima bi se, potom, izjašanjavala Narodne skupština RS-a većinom glasova.

Sekretarijat za zakonodavstvo RS-a je naglasio da Čankovićeva inicijativa i ne može biti razmatrana, jer on nije ovlašteni predlagač za bilo kakve promjene pravnog statusa RS-a.

Čanković je uime svoje nevladine organizacije pokrenuo inicijativu za proglašenje nezavnosti RS-a iz, kako je naveo, nametnute BiH.

On traži da Skupština RS-a proglasi nezavisnost RS-a, jer je to, naveo je, uradila i Skupština Kosova čiju nezavisnost je priznala većina zemalja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: