Suludi stavovi
31

Čanković: Inicijativa Komšića o vojsci na granici sa Srbijom je opasna

Klix.ba
Dane Čanković
Dane Čanković
Predsjednik Pokreta SNP "Izbor je naš" Dane Čanković smatra da je inicijativa i zahtjev Vijeća ministara BiH i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da se, kako je rekao, između Srbije i RS postavi bilo kakva vojska ili snage međunarodne agencije opasna, bez obzira na, kako kaže, pokušaj opravdavanja tog čina migrantskom krizom.
Čanković smatra da bi se u slučaju postavljanja vojske mogla spriječiti pomoć iz Srbije u slučaju da u RS i BiH dođe do eventualne ograničene intervencije EUFOR-a i NATO-a, kako bi se, naprimjer, pripremio dolazak "režima" koji bi BiH i RS "uvukao u NATO", prenosi Tanjug.

Inače, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je nakon prekjučerašnje sjednice Predsjedništva održane u Sarajevu da nije prihvatio inicijativu da se duž granice Bosne i Hercegovine rasporede pripadnici Oružanih snaga BiH da štite granicu od migranata.

"Ostali smo bez bilo kakve odluke. Zahtjev koji je predložio Željko Komšić, a podržao Šefik Džaferović, išli su da se da nalog pripadnicima Oružanih snaga da čuvaju granicu. Ja sam to odbio. Tu odluku neće moći donijeti. Oružane snage nemaju tu nadležnost. Ja sam prije godinu tražio takvu mjeru. Nije podržana i ja sam se pomirio s tim", rekao je Dodik.