BiH
5

Čampara: Uskoro na snazi novi obračun penzije za policijske službenike

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara izjavio je za Fenu da će osmog dana od objave u Službenim novinama FBiH na snagu stupiti Zakon o dopunama Zakona o policijskim službenicima FBiH, kojim se uvodi novi obračun penzije za policijskog službenika.

"To znači da će se policijskom službeniku lični koeficijent za ostvarivanje prava na penziju utvrditi na osnovu pet godišnjih plaća ostvarenih u svojstvu policijskog službenika, koje su za policijskog službenika najpovoljnije", pojasnio je Čampara.

Predloženi obračun penzije za policijskog službenika obuhvata i beneficirani radni staž, koji ostvaruje po osnovu Zakona o policijskim službenicima.

Dopune je bilo potrebno donijeti radi usklađivanja sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH, koji također stupa na snagu osmog dana od objave u Službenim novinama FBiH.

"Tako smo ispunili zahtjeve policajaca koji su krajem prošle godine s Vladom Federacije BiH potpisali usuglašeni tekst dogovora u vezi statusa policijskih službenika. Naime, Vlada nije pristala da policijski službenici uđu u Zakon o PIO kao posebna kategorija i da se njihova penzija obračunava na poseban način, te smo usaglasili da se policija tretira kroz dopune Zakona o policijskim službenicima, čime se policajcima nudi obračun penzija na osnovu najpovoljnijeg petogodišnjeg prosjeka", rekao je Čampara Feni nakon što su navedene dopune Zakona odobrene danas u Domu naroda, a jučer u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta.