Epidemija morbila
3.5k

Čampara pokreće inicijativu da se nevakcinisanoj djeci zabrani upis u škole i vrtiće

Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara na današnjoj sjednici kantonalnog organa zakonodavne vlasti podnijet će inicijativu za donošenje propisa kojim će se nevakcinisanoj djeci zabraniti upis u škole i vrtiće. Kako kaže, ova inicijativa u skladu je sa Zakonom o obaveznoj vakcinaciji FBiH.

"Zbog trenutno povećanog broja oboljelih, djece, ali i odraslih od morbila u KS, predlažemo da se pokrene inicijativa donošenja propisa o zabrani upisa djece u vrtiće i osnovne škole u KS za djecu koja nisu vakcinisana. Naime, to je praksa u mnogim evropskim zemljama i SAD-u, jer je to jedini način da se kao društvo pobrinemo za kolektivni imunitet našeg stanovništva", naveo je Čampara u inicijativi.

Kako kaže, predstavnici međunarodnog fonda za djecu (UNICEF), Ujedinjenih naroda (UN) i Svjetske zdravstvene organizacije u BiH također su se oglasili povodom zabrinjavajuće situacije u KS u vezi s epidemijom morbila i pozvali stanovništvo da se vakciniše.

"Vakcinacija stanovništva je jedno od najvećih medicinskih dostignuća modernog doba i ubraja se u najsigurnije medicinske intervencije. Uvođenje vakcinacije predstavlja najuspješniju javnozdravstvenu mjeru koja je spasila i spašava više ljudskih života nego bilo koja druga medicinska intervencija u povijesti medicine. Svjetski eksperti stalno upozoravaju na opasnost situacije i ozbiljnost mogućih posljedica u slučaju pada vakcinisanosti djece te je jasno ukazano šta je potrebno učiniti da do toga ne dođe", kazao je Čampara.

On dodaje da odluka o vakcinaciji djece nije i ne može biti isključivo pravo roditelja. Kako kaže, pravo djeteta na zdravlje i na najvišu moguću zdravstvenu zaštitu iznad je prava roditelja na izbor.

"Također, moramo znati da nevakcinisanje ne ugrožava samo osobu koja nije vakcinisana, ono ugrožava zdravlje cijele populacije. Antivakcinalni lobi je uspio proširiti sumnju da se vakcina protiv morbila povezuje s autizmom, iako Svjetska zdravstvena organizacija, kao krovna institucija što se tiče zdravstva u cijelom svijetu, kategorički odbija tu povezanost i apsolutno preporučuje vakcinaciju kao jedini mogući način prevencije ovog, ali i mnogih drugih zaraznih oboljenja. Moramo vratiti pravo medicinskoj struci da ona, a ne laici i priučeni, daje preporuke o načinu liječenja i prevencije oboljenja", smatra Čampara.

Zaključio je kako medicinski stručnjaci, prije svega infektolozi, epidemiolozi i pedijatri, širom svijeta preporučuju vakcinaciju pozivajući se na Evidence based medicine, tj. medicinu zasnovanu na dokazima. On dodaje da je medicina zasnovana na dokazima pristup medicinskoj praksi koji ima za cilj optimizirati odlučivanje naglašavajući upotrebu dokaza iz dobro osmišljenih i dobro provedenih istraživanja.

"Ona zahtijeva da samo najjače vrste ispitivanja mogu dati snažne preporuke. Stoga, donošenjem jednog ovakvog propisa smatramo da bismo mi kao najviše zakonodavno tijelo u KS pomogli medicinskim profesionalcima da sprovedu zaštitu stanovništva KS od zaraznih oboljenja, na osnovu preporuka i stavova zvanične, konvencionalne medicine. Ova inicijativa u skladu je s postojećim Zakonom o obaveznoj vakcinaciji Federacije BiH", naveo je Čampara.