Skupština KS
2

Čampara pitao Glamoč: Da li je mijenjan pravilnik u "Radu" da bi direktor bio Senad Hasanspahić

A. B.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara je na današnjoj 28. redovnoj sjednici postavio nekoliko zastupničkih pitanja ministrici komunalne privrede i infrastrukture KS Nihadi Glamoč (SDA).

Pitanja se odnose na imenovanja na rukovodeće pozicije, ali i samu organizaciju rada u kantonalnim komunalnim preduzećima.

Čampara je pitao Glamoč da li je istina da se u KJKP "Park" imenovanja na određene pozicije vrše tako da se za potrebe njihovog upražnjavanja izmijenio Statut ovog preduzeća.

Shodno tome, kako je dodao, postavlja se pitanje da li su prema novom Statutu izbrisane i odredbe o neophodnom iskustvu za rukovodeću poziciju, a da je dio kojim je bila precizirana struka dopunjen s nekoliko fakulteta?

"Da li je istina da se po ovoj matrici radi i na izmjenama Pravilnika o unutrašnjoj sistematizaciji u KJKP 'Rad', a sve s ciljem ponovnog dovođenja Senada Hasanspahića za direktora. Pravilnik se navodno prilagođava u dijelu potrebne školske spreme, jer podsjetit ćemo, naprasno imenovanje Hasanspahića već je jednom, protivno aktima preduzeća, pokušano i trajalo je 48 sati?", naveo je.

Čampara se zapitao da li ministrica Glamoč za rukovodioce traži prije svega stručne osobe koje će biti na čelu ovog preduzeća, s menadžerskim kvalitetima ili želi udovoljiti željama političkih lidera stranaka iz kojih imenovani dolaze.

"Ukoliko tražite kompetencije, na raspolaganju su vam desetine mladih, obrazovanih i sposobnih kadrova koji bi mogli izvanredno voditi ova preduzeća, međutim, ukoliko je u pitanju ovo drugo, onda ste vi nažalost među onima koji ne poštuju standarde struke koji ne cijene obrazovanje, iskustvo i znanje? Da li ste svjesni da je prilagođavanje akata preduzeća najeklatantniji primjer institucionalne korupcije i u potpunoj suprotnosti s pravdom i vladavinom prava za koju se borimo?", naveo je Čampara.

Čampara je dalje upitao Glamoč je li spremna snositi posljedice za odgovornost ukoliko se navedeno pokaže tačnim.

"Imate priliku poslati poruku obrazovanim ljudima da trebaju ostati u KS, da imaju priliku biti i direktori i članovi UO i NO, umjesto što reciklirate potrošene kadrove, pa se nadam da ćete vašu poziciju za to i iskoristiti. Isto tako, tražim od vas da mi u roku od maksimalno 30 dana, za sva preduzeća iz nadležnosti vašeg ministarstva dostavite tabelu za direktore i članove Skupština i Nadzornih odbora s navedenom stručnom spremom, tačnim nazivom obrazovne ustanove na kojoj su stekli svoje zvanje i s godinama radnog staža koje su proveli radeći u struci", poručio je Čampara.