Ministar FMUP-a
310

Čampara: Država mora pružiti maksimalnu podršku policiji, sve ćemo učiniti da pronađemo ubice

Piše: S. H.
Ministar u Vladi FBiH Aljoša Čampara (Foto: H. M./Klix.ba)
Ministar u Vladi FBiH Aljoša Čampara (Foto: H. M./Klix.ba)
Ministar unutrašnjih poslova u Vladi FBiH Aljoša Čampara komentarisao je za Klix.ba ubistvo dvojice policajaca na koje su pucali mafijaši prilikom krađe vozila u Sarajevu. Poručio je da država mora maksimalno podržati rad policije.

"Želim izraziti saučešće porodicama stradalih policajaca. Ovo je gnusan čin. Uradit ćemo sve da se otkriju počinioci ovog zlodjela", istakao je na početku razgovora Čampara.

Na terenu su četiri tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo koji rade na slučaju.

"Istragu vodi MUP KS, ali je FUP dao sve resurse za istragu, a prije svega forenziku i balistiku, helikoptersku jedinicu i naše inspektore koji su na terenu", kazao nam je Čampara.

U istragu su uključene i druge agencije OSA, Granična policija, SIPA i MUP RS.

"Radimo sve što je u našoj moći da pronađemo ubice i da ih privedemo pravdi. Ovo nije prvi put da se dešavaju pucnjave na policajce i molim građane i policajce za razumijevanje. Imali smo prije godinu dana situaciju kada su policajci uzvratili vatru, ovaj put nisu uspjeli ni uzvratiti, nisu čak ni izašli iz auta niti su upalili sirenu. I tada kada su policajci uzvratili vatru, čak i tužioci koji su vodili predmet bili su pod raznim istragama, unutarnjim kontrolama, što demotivira policajce na terenu i oni se s pravom ljute. Država mora pružiti maksimalnu podršku policajcima koji jasno moraju raditi u skladu sa zakonom", poručio je ministar Čampara.

On dodaje da se policajci trebaju nagraditi, a ne da ih se demotivira tako što moraju radi unutrašnjih kontrola davati izjave, jer se pojavljuju opravdan gnjev i nezadovoljstvo, a naročito jer stradaju njihove kolege.