O nošenju oružja
82

Čampara dobacio Konakoviću na sjednici: Ako imate pištolj, trebali ste reći da stavimo pancir

Autor: A.D.
Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo danas je došlo do zanimljive diskusije između predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića (NiP) i zastupnika SDA Aljoše Čampare.

Tokom rasprave o Prijedlogu zakona o unutrašnjim poslovima i Prijedlogu zakona o policijskim službenicima Čampara se zapitao je li predsjedavajući Konaković na sjednicu ponio pištolj, aludirajući na njegovu izjavu u javnosti.

"To bi bilo isto kao kad bih ja odgovorno tvrdio da ste vi na Skupštinu KS ponijeli pištolj, a ja nisam baš siguran. Ako je to onako otprilike, trebali ste nam reći, jer bismo mi vjerovatno ovdje u prvoj klupi stradali, da stavimo neki pancir. Šalim se", kazao je Čampara.

Konaković je kazao da bi, ukoliko bi on imao oružje u sali Skupštine, to bilo kršenje Zakona o nošenju i držanju oružja.

"A ukoliko vi kao federalni ministar unutrašnjih poslova imate takve sumnje, morate te sumnje provjeriti. Ne smijete to samo insinuirati, već to ozbiljno provjerite. Zakon te procedure jasno propisuje, striktno kako se oružje nosi, određuje kako i u kojim ustanovama, što isključuje naravno javne ustanove i institucije i neke ugostiteljske objekte", kazao je Konaković.