BiH
143

Ćamil Duraković: Genocid u Srebrenici više nikada neće biti predmet politizacije

Klix.ba
Ćamil Duraković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ćamil Duraković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bivši načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković napisao je na svom Facebook profilu kako je uznemiren jer je Međunarodni sud pravde u Hagu odbio zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije. Izetbegoviću je čestitao na hrabrosti te istakao kako genocid u Srebrenici više nikada neće biti predmet politizacije.

"Deset minuta nakon odluke MSP o odbijanju aplikacije za reviziju otišao sam u Memorijalni centar da se smirim. Nažalost, nigdje nikoga nema, te sam se morao sam uslikati na mjestu zločina i dokaza genocida u BiH svima koji će čitati šta u ovom gorkom trenutku želim reći. Kao bivši načelnik Općine Srebrenica i preživjela žrtva genocida smatram da je odluka Međunarodnog suda pravde teška, gorka i veliki udar na žrtve. Napominjem da ovom odlukom nije poništena odgovornost Srbije i nisu poništene utvrđene činjenice o genocidu u Srebrenici", naveo je Duraković.

On smatra da je Bakir Izetbegović uradio sve što je bilo u njegovoj moći, te da bi svaki drugi postupak rezultirao osudom javnosti.

"Trebalo je hrabrosti da se djeluje pravovremeno, trebalo je spremnosti da se donese odluka. Ne smijemo sada tražiti odgovornost od člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, kada znamo da je isti postupao na jedini mogući način. Da je kojim slučajem tražio odobrenje za predaju revizije, isto ne bi dobio. Morao je uraditi jedino što je bilo moguće, pokušati reviziju tražiti koristeći jedina raspoloživa sredstva. Nažalost, Međunarodni sud pravde je odlučio ići u pravcu traženja ponovne aktivne legitimacije i tu se priča završava", napisao je Duraković.

Naglašava da su žrtve genocida stale iza odluke da se pokuša ići sa revizijom, jer od istine nisu mogle i neće odustati.

"Historijska istina o genocidu i zločinima je naučno i sudski dokazana. Pravna istina o upletenosti političkog i vojnog vrha Jugoslavije i Republike Srpske je neoboriva. Ostat će zabilježeno da je Srbija odgovorna za nesprečavanje genocida. Ostat će zabilježeno i da se revizija nije dogodila, ne zbog nepostojanja novosti dokaza, već zbog blokada od drugih članova Predsjedništva BiH. Dakle, prvo BiH nije izgubila, drugo nismo pali na 'novosti' dokaza, već na blokadama koje su došle od samog državnog vrha", smatra on.

Čestitao je Izetbegoviću na hrabrosti, pravnom timu na ozbiljnom radu, udruženjima i organizacijama koje su bile uključene.

"Genocid u Srebrenici više nikada neće biti predmet politizacije. Niko nas ne smije koristiti sada za nova politička razračunavanja. Mi stojimo ponosni i pozivam predsjednika Izetbegovića da osiguramo jedinstvo bošnjaka u RS-u, jer smo opet pred teškim borbama i izazovima. U njima trebamo stajati zajedno, okončati sve sumnje i previranja, raditi za budućnost generacija koje dolaze", napisao je Duraković.