Na području RS-a
65

Ćamil Duraković bi mogao biti angažovan na projektu Vlade FBiH za prikupljanje podataka o dijaspori

Piše: Ibro Č.
Ćamil Duraković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ćamil Duraković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vlada FBiH usvojila je na protekloj sjednici Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za angažovanje privremenih regionalnih koordinatora na području Republike Srpske za prikupljanje podataka o bh. dijaspori i povratnicima i pružanje informativno-pravne pomoći navedenoj populaciji, kako bi se osigurala održivost u povratničkim sredinama. Kako saznajemo, potencijalni koordinator je Ćamil Duraković.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić potvrdio je to za Klix.ba, navodeći da će koordinatori biti angažovani po ugovoru o djelu na tri-četiri mjeseca s namjerom da prikupe podatke o eventualnoj dijaspori, korisnicima socijalnih pomoći i potencijalnim investitorima.

"To će omogućiti da se snimi ta neka ekonomsko-socijalna slika stanja na terenu u Republici Srpskoj, kako bismo lakše pratili efekte svojih programa i kako bismo planirali buduće programe. To će također omogućiti da eventualno radimo na informisanju o našim javnim pozivima, jer se javljaju stalno isti ljudi. Ne dolazimo do onih koji bi s manje sredstava mogli postići veće efekte", kazao je ministar Ramić.

Navodi da su to povremeni poslovi, koji se faktički mogu okarakterisati kao projekt, a da nije riječ ni o kakvom stalnom zaposlenju, administraciji i infrastrukturi.

"Mi ćemo objaviti javni poziv za mlađe, informatički obrazovane ljude, koji će raditi na umrežavanju dijaspore s lokalnim potencijalima, što će olakšati i vezu s Federalnim ministarstvom raseljenih osoba", istakao je Ramić, dodavši da će u ta tri-četiri mjeseca vidjeti kako će to funkcionisati.

"Ukoliko to bude dalo određene rezultate, vidjet ćemo da se taj projekt sljedeće godine još osnaži", navodi federalni ministar.

Na pitanje hoće li bivši načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković biti jedan od koordinatora, Ramić ističe da će to još vidjeti, nakon što porazgovaraju s njim.

"Nije isključeno da i on bude angažovan, ukoliko iskaže za tim potrebu", otkrio je ministar Ramić za Klix.ba.

Duraković je kazao da je uvijek opredijeljen da se povratnička zajednica u Republici Srpskoj uvezuje kako bi ostvarivali što više legitimnog prava unutar institucija entiteta, jer je najveći broj dijaspore iz tog entiteta.

"Vidjet ću s ministrom i s ovima koji su došli do takvog plana o čemu je riječ. Ja sam uvijek za neku zajedničku priču, gdje jedinstveno možemo postići mnogo bolje rezultate. Meni ministar Edin Ramić još ništa nije rekao vezano za tu temu, ali sam spreman razgovarati", poručio je Duraković za Klix.ba.