BiH
0

Cameron: Mnoge odgovorne za zločine dostigla je pravda

SRNA
David Cameron (Foto: Press Assoc.)
David Cameron (Foto: Press Assoc.)
Britanski premijer David Cameron ocijenio je da je proteklih godina došlo do znatnog napretka ka pomirenju u regiji i da je mnoge odgovorne za ratne zločine na Balkanu već dostigla pravda.

''Nedavno hapšenje Ratka Mladića pokazuje da će međunarodna zajednica ostati nepokolebljiva u svojoj predanosti da odgovorne za ratne zločine izvede pred lice pravde'', navodi se u izjavi Camerona povodom komemoracije u Srebrenici.

On je naglasio da je na današnji dan prošle godine istakao posvećenost Velike Britanije izvođenju Ratka Mladića pred lice pravde u Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu, te da godinu dana kasnije pozdravlja činjenicu da se to i ostvarilo i da je pravni proces o zločinima za koje je on optužen u toku.

''Iako ovaj pravni proces ne može nikada biti nadoknada ožalošćenim za gubitke koje i dalje osjećaju, nadam se da će hapšenje Mladića biti prelomna tačka za sve zemlje zapadnog Balkana i početak novog poglavlja saradnje, harmonije i napretka'', izjavio je Cameron.

Baronesa Warsi od Dewsburyja predstavljala je Vladu Velike Britanije na današnjoj komemoraciji u Srebrenici, saopšteno je iz britanske Ambasade.

U Memorijalnom centru u Potočarima danas je održan komemorativni skup povodom 16 godina od stradanja Bošnjaka u Srebrenici.