Banja Luka
16

Čamdžija o okupljanju Zavetnika: Necivilizacijski i sramotan čin za sve građane BiH

FENA
Kemo Čamdžija
Kemo Čamdžija
Potpredsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske (RS) Kemo Čamdžija izjavio je danas za Fenu da je skup podrške haškom optuženiku Ratku Mladiću 11. jula u Banjoj Luci, na dan komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici, necivilizacijski i sramotan čin za sve građane BiH i ono čemu ona stremi.

Banjalučka policija odobrila je, 11. jula, miting podrške Mladiću, pod nazivom "Podrška generalu Ratku Mladiću - stop lažima o Srebrenici", a koji je prijavio Srđan Vukojević, koji za sebe tvrdi da je predstavnik “Srpskog sabora Zavetnici” za Banju Luku.

"Mislim da smo se vratili 20-ak godina unazad. To ničemu ne vodi i smatramo da takve grupe trebaju biti obuhvaćene zahtjevom o kažnjivosti negiranja genocida i svih zločina u BiH", rekao je Čamdžija.

Istakao je da policija RS-a olako daje odobrenje takvim organizacijama za održavanje mitinga kao što je najavljeni za 11. juli u Banjoj Luci.

"Ako MUPRS-a i Vlada RS-a misle da ovaj entitet zaista bude snažan vagon kompozicije BiH na putu ka EU, vide li da ovakvi potezi tome ne vode", upitao je Čamdžija ističući da na ovakve najave iz Banje Luke za 11. juli treba da reagiraju nadležne institucije BiH i visoki predstavnik u BiH.

"Skup je dodatna so na ranu majki u Srebrenici, koje još skupljaju kosti svoje djece kako bi bile ukopane 11. jula, poslije 22 godine traganja. I sada se pojavljuju organizacije koje demonstriraju i hvale ljude koji su komandovali počiniocima genocida u Srebrenici", rekao je Čamdžija za Fenu.

U saopćenju "Srpskog sabora - Zavetnici" objavljenom na zvaničnoj internet stranici negira se genocid u Srebrenici te veliča Ratko Mladić.