{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čamber: Zakon o socijalnoj zaštiti izjednačava prava djece i svih korisnika u FBiH

F
25.1.2013. u 16:47
12
0
Čamber: Zakon o socijalnoj zaštiti izjednačava prava djece i svih korisnika u FBiH
12
Čamber: Zakon o socijalnoj zaštiti izjednačava prava djece i svih korisnika u FBiH
Zakon o osnovama socijalne zaštite temeljeni je zakon u ovoj oblasti i na određeni način izjednačava prava sve djece i svih korisnika na prostoru Federacije BiH - izjavio je za Fenu federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber.
On je učestvovao u radu dvodnevne radionice o Prednacrtu zakona o osnovama socijalne zaštite koju je u Sarajevu organiziralo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, u saradnji sa UNICEF-om i uz podršku EU.

Radionica je okupila aktere koji će zakon implementirati na terenu, odnosno predstavnike kantona i centara za socijalni rad koji su imali priliku da svojim iskustvima, primjedbama i sugestijama unaprijede temeljeni zakon.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Florence Bauer kazala je Feni da je ovaj zakon vrlo važan zato što na nivou Federacije BiH ne postoji ujednačen sistem dječjih prava i beneficija koje djeca primaju. Zakonom se, kako je dodala, postigla ta haramonizacija što je u skladu sa međunarodnim propisima u toj oblasti.

Ministar Čamber je naglasio da je zakon usklađen sa Evropskom socijalnom poveljom. Radna grupa je, po njegovim riječima, radila komparativnu analizu sa sličnim propisima iz regije i zakon je u najvećoj mjeri usklađen sa sličnim propisom u Republici Hrvatskoj, jer su rješenja koja postoje u Hrvatskoj najbliža problematici i stanju koje postoji u Federaciji BiH.

Što se tiče novina, kako je istakao resorni ministar, proširen je krug korisnika u skladu sa evropskom praksom.

-Kad je riječ o djeci, to su djeca bez roditeljskog staranja, odgojno zanemarena djeca, djeca u sukobu sa zakonom, djeca čiji je razvoj ometen obiteljskim prilikama, djeca sa smetnjama u razvoju i djeca žrtve obiteljskog i drugog nasilja, djeca žrtve trgovine ljudima, djeca žrtve zloupotrebe psihoaktivnih supstanci i drugih oblika ovisnosti, djeca sa društveno negativnim ponašanjem - kazao je Čamber dodajući da je proširen krug korisnikaka i kada je riječ o punoljetnim osobama.

Što se tiče prava koja proizilaze iz zakona, odnosno prava iz socijalne zaštite i ona su proširena sa socijalnim uslugama. To su materijalno osiguranje umjesto novčane i druge materijalne pomoći, dodatak za pomoć i njegu druge osobe, drugi oblici materijalne pomoći itd.

Kada se radi o novom zakonu finansiranje je jedno od najvažnijih pitanja.

- Prije nego što krene u primjenu potrebno je provesti sveobuhvatnu analizu koliko će u cjelini koštati kako bi se mogli pronaći i usvojiti moduli finansiranja. Postoji nekoliko varijanti i jedna je da 70 posto sredstava koliko je potrebno za provedbu ide na teret Federacije, a 30 posto na kantone, a postoji i varijanta da taj omjer bude 50 naspram 50 - rekao je ministar.

Čamber je dodao da je tokom radionice ukazano da u materijalnom i ljudskom smislu dosta centara za socijalni rad nije u mogućnosti provoditi ovakav sveobuhvatan, evropski zakon. Dakle, po njegovim riječima, bit će potrebne i promjene u centrima za socijalni rad, bilo da se radi o stručnom osoblju koje će biti potrebno dodatno zaposliti ili o tehničkoj opremljenosti tih centara.

Nakon radionice Ministarstvo će razmotriti primjedbe i prijedloge i uradit će se konačni tekst prednacrta koji će razmatrati Federalna vlada.

Radionica je dio višegodišnjeg programa Jačanja sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH, koji je višegodišnji, multidisciplinarni program podrške predprisdtupnom procesu BiH u oblastima sveukupne društvene zaštite, socijalne inkluzije i prava djeteta.

EU finansira taj projekt od 2008. iz Instrumenta za predpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 4,1 miliona eura, s ciljem da pomogne u izgradnji sistema koji će osigurati adekvatnu politiku socijalne zaštite.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: