BiH
12

Čamber: Zakon o socijalnoj zaštiti izjednačava prava djece i svih korisnika u FBiH

FENA
Zakon o osnovama socijalne zaštite temeljeni je zakon u ovoj oblasti i na određeni način izjednačava prava sve djece i svih korisnika na prostoru Federacije BiH - izjavio je za Fenu federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber.

On je učestvovao u radu dvodnevne radionice o Prednacrtu zakona o osnovama socijalne zaštite koju je u Sarajevu organiziralo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, u saradnji sa UNICEF-om i uz podršku EU.

Radionica je okupila aktere koji će zakon implementirati na terenu, odnosno predstavnike kantona i centara za socijalni rad koji su imali priliku da svojim iskustvima, primjedbama i sugestijama unaprijede temeljeni zakon.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Florence Bauer kazala je Feni da je ovaj zakon vrlo važan zato što na nivou Federacije BiH ne postoji ujednačen sistem dječjih prava i beneficija koje djeca primaju. Zakonom se, kako je dodala, postigla ta haramonizacija što je u skladu sa međunarodnim propisima u toj oblasti.

Ministar Čamber je naglasio da je zakon usklađen sa Evropskom socijalnom poveljom. Radna grupa je, po njegovim riječima, radila komparativnu analizu sa sličnim propisima iz regije i zakon je u najvećoj mjeri usklađen sa sličnim propisom u Republici Hrvatskoj, jer su rješenja koja postoje u Hrvatskoj najbliža problematici i stanju koje postoji u Federaciji BiH.

Što se tiče novina, kako je istakao resorni ministar, proširen je krug korisnika u skladu sa evropskom praksom.

-Kad je riječ o djeci, to su djeca bez roditeljskog staranja, odgojno zanemarena djeca, djeca u sukobu sa zakonom, djeca čiji je razvoj ometen obiteljskim prilikama, djeca sa smetnjama u razvoju i djeca žrtve obiteljskog i drugog nasilja, djeca žrtve trgovine ljudima, djeca žrtve zloupotrebe psihoaktivnih supstanci i drugih oblika ovisnosti, djeca sa društveno negativnim ponašanjem - kazao je Čamber dodajući da je proširen krug korisnikaka i kada je riječ o punoljetnim osobama.

Što se tiče prava koja proizilaze iz zakona, odnosno prava iz socijalne zaštite i ona su proširena sa socijalnim uslugama. To su materijalno osiguranje umjesto novčane i druge materijalne pomoći, dodatak za pomoć i njegu druge osobe, drugi oblici materijalne pomoći itd.

Kada se radi o novom zakonu finansiranje je jedno od najvažnijih pitanja.

  • Prije nego što krene u primjenu potrebno je provesti sveobuhvatnu analizu koliko će u cjelini koštati kako bi se mogli pronaći i usvojiti moduli finansiranja. Postoji nekoliko varijanti i jedna je da 70 posto sredstava koliko je potrebno za provedbu ide na teret Federacije, a 30 posto na kantone, a postoji i varijanta da taj omjer bude 50 naspram 50 - rekao je ministar.

Čamber je dodao da je tokom radionice ukazano da u materijalnom i ljudskom smislu dosta centara za socijalni rad nije u mogućnosti provoditi ovakav sveobuhvatan, evropski zakon. Dakle, po njegovim riječima, bit će potrebne i promjene u centrima za socijalni rad, bilo da se radi o stručnom osoblju koje će biti potrebno dodatno zaposliti ili o tehničkoj opremljenosti tih centara.

Nakon radionice Ministarstvo će razmotriti primjedbe i prijedloge i uradit će se konačni tekst prednacrta koji će razmatrati Federalna vlada.

Radionica je dio višegodišnjeg programa Jačanja sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH, koji je višegodišnji, multidisciplinarni program podrške predprisdtupnom procesu BiH u oblastima sveukupne društvene zaštite, socijalne inkluzije i prava djeteta.

EU finansira taj projekt od 2008. iz Instrumenta za predpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 4,1 miliona eura, s ciljem da pomogne u izgradnji sistema koji će osigurati adekvatnu politiku socijalne zaštite.