BiH
0

Calmay-Rey: BiH u prioritetima Švicarske saradnje u regionu

FENA
Švicarska i BiH imaju izvanredne političke odnose, praćene kvalitetnim dijalogom na visokom nivou, a Švicarska pridaje veliki značaj očuvanju integriteta i suverenosti BiH, izjavio je danas na konferenciji u Sarajevu ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj nakon susreta sa švicarskom kolegicom Micheline Calmy-Rey.

Švicarska je do sada pomogla BiH s više od 330 miliona švicarskih franaka, što je najveći doprinos koji je ova zemlja ikada dala jednoj zemlji u tranziciji, naveo je Alkalaj, dodajući da je multietičnost i multikulturalnost BiH ono što je čini bliskom sa Švicarskom.

Međutim, ekonomska saradnja između dviju zemalja znatno zaostaje za političkim odnosima. Alkalaj je rekao da je zato dogovoreno da se putem foruma i prezentacija mogućnosti bh. privrede približe švicarskim privrednicima i podigne nivo razmjene.

Šefica švicarske diplomatije Calmy-Rey je također odnose između dviju zemalja ocijenila odličnim, a doprinos tim odnosima daje i velika zajednica ljudi iz BiH koji žive u ovoj zemlji, njih oko 40.000.

Ona je istaknula i saradnju civilnog društva dviju zemalja, koja je pomogla u prevazilaženju posljedica rata u BiH.

Calmy-Rey je rekla da je svom bh. kolegi potvrdila da će BiH ostati u prioritetima u švicarskim programima saradnje u regionu, da je njena zemlja posvećena dugoročnoj stabilnosti BiH i da će nastaviti podržavati EUFOR i EUPM, te da će nastaviti angažman u oblastima suočavanja s prošlošću, ustavne reforme, deminiranja, ekologije...

Švicarska će i dalje pružati podršku reformi sudstva i BiH i želi vidjeti optužene ratne zločince pred licem pravde da bi se u zemlji osigurali mir i stabilnost, kazala je ona.

Calmy-Rey je navela da Švicarska smatra da je regionalna saradnja veoma važna za razvoj zapadnog Balkana i u tom kontektsu očekuje da će Regionalno vijeće za saradnju, čije je sjedište u Sarajevu, biti važan centar za razvoj regiona.

Na kraju je kazala da je Švicarska među onim zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova, ali je istakla da je Kosovo jedinstven slučaj i da se ne mogu praviti nikakve paralele između Kosova i nekog drugog slučaja bilo u regionu ili svijetu uopće.