Strašan masakr
51

Čakanović: Zločin na igralištu u Srebrenici ne smije biti zaboravljen

FENA
(Foto: FENA)
Na današnji dan 1993. godine ispaljene su četiri granate s položaja Vojske RS koje su ubile 74 i ranile više od 100 civila, Bošnjaka koji su bili na igralištima ispred osnovne i srednje škole u Srebrenici. Broj žrtava tog zločina se povećao na 105 osoba, jer je nekolicina umrla na putu do bolnice i u bolnici.

Na današnji datum 1993. godine medicinar Suljo Čakanović pružao je pomoć ranjenicima na igralištu ispred osnovne i srednje škole u Srebrenici.

"Srebrenica je bila puna izbjeglog stanovništva i bili su popunjeni smještajni kapaciteti u društvenim objektima. Dani su bili teški, opći haos, a područje grada je bilo dosta granatirano. Djeca se nisu na to obazirala, započela su svoje igre na školskom igralištu, nažalost mnogi su tu ubijeni od granata", kazao je Feni Čakanović.

Čakanović podsjeća na današnji datum, prisjeća se detalja kada se desio masakr i kakav je prizor zatekao na igralištu.

"Krenuo sam do Bolnice da pomogne kolegama, jer sam znao da ima mnogo ranjenih. Nedaleko od igrališta sam čuo da su ispaljene granate i nisam obraćao pažnju puno na njih, jer je to bila svakodnevnica našeg života. Međutim, nakon što sam čuo eksploziju granate na igralištu i sam sam zalegao da se zaštitim od gelera. Brzo sam shvatio da su u blizini pale i druge granate, a kada sam se pridigao, vidio sam užas, izmasakriran ogroman broj ljudi na igralištu. Potrčao sam da pomognem djeci i njihovim najbližim, ali ne znaš gdje bi prije. Na licu mjesta bio je jedan strašni masakar. Raskomadana tijela su bila svuda oko mene, na igralištu, i nije se znalo kome šta pripada. Bilo je najviše djece ali i odraslih. Bilo je mnogo ranjenih, dok sam pokušavao pružiti pomoć nekim od ranjenih stigao je i Ramo Hljebara s kombijem i prevozili smo tijela osoba koje su davale znake života. Vidio sam ljude u raznim položajima, prilazio im nadajući se da su živi, a kad im se približiš onda vidiš zaleđene poglede i ustanoviš da su mrtvi. Bio je to jedan veliki užas, uspjeli smo ipak dio ranjenih spasiti, a veliki broj njih, nažalost, nije preživio", ispričao je za Fenu medicinar Suljo Čakanović.