{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čak 51 škola u RS-u ima sporan naziv

F
23.10.2008. u 12:17
0
0
Čak 51 škola u RS-u ima sporan naziv
0
Čak 51 škola u RS-u ima sporan naziv
Za ministarstvo prosvjete i kulture RS-a neprihvatljivo je istraživanje nevladine organizacije “Fondacija lokalne demokratije” o provođenju kriterija o školskim obilježjima i simbolima, prema kojem čak 51 naziv škola u RS-u, navodno, nosi sporne nazive.
Pomoćnik ministra prosvjete RS-a Ranko Savanović rekao je na pres-konferenciji da se resorno ministarstvo ograđuje od te analize i neće dati saglasnost da ona bude bilo kakva osnova za pisanje određenog izvještaja nekoj od institucija.

“Ovim je RS dovedena u jednu neprijatnu situaciju da se brani od nečega od čega se ne treba braniti i ako je to put da rješavamo neke naše probleme i to kako ćemo živjeti u budućnosti, mislim da je pogrešan put”, naveo je Savanović.

Dodao je da je, na osnovu ranije potpisanog sporazuma o posebnim potrebama i pravima djece povratnika u BiH, bilo utvrđeno da jedan broj škola u RS-u ima neprihvatljive nazive za djecu povratnike, nakon čega je i formirana komisija koja je radila na izradi kriterija za nazive škola.

Prema njihovom radu, bila su sporna dva naziva škola u RS-u.

Savanović je podsjetio da spomenuta komisija nije mogla da postigne dogovor o nazivu “Sveti Sava” koje koristi više škola u RS-u, na što su primjedbe imali bošnjački predstavnici, a nakon određenog vremena dogovoreno je da ni taj naziv po utvrđenim kriterijima nije sporan.

Savanović je kazao da nevladina organizacija “Fondacija lokalne demokratije” istovremeno je imala drugačije kriterije i pravila kada su u pitanju nazivi škola, što je također, za resorno ministarstvo neprihvatljivo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: