{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čak 51 škola u RS-u ima sporan naziv

F
23.10.2008. u 12:17
0
0
Čak 51 škola u RS-u ima sporan naziv
0
Čak 51 škola u RS-u ima sporan naziv
Za ministarstvo prosvjete i kulture RS-a neprihvatljivo je istraživanje nevladine organizacije “Fondacija lokalne demokratije” o provođenju kriterija o školskim obilježjima i simbolima, prema kojem čak 51 naziv škola u RS-u, navodno, nosi sporne nazive.
Pomoćnik ministra prosvjete RS-a Ranko Savanović rekao je na pres-konferenciji da se resorno ministarstvo ograđuje od te analize i neće dati saglasnost da ona bude bilo kakva osnova za pisanje određenog izvještaja nekoj od institucija.

“Ovim je RS dovedena u jednu neprijatnu situaciju da se brani od nečega od čega se ne treba braniti i ako je to put da rješavamo neke naše probleme i to kako ćemo živjeti u budućnosti, mislim da je pogrešan put”, naveo je Savanović.

Dodao je da je, na osnovu ranije potpisanog sporazuma o posebnim potrebama i pravima djece povratnika u BiH, bilo utvrđeno da jedan broj škola u RS-u ima neprihvatljive nazive za djecu povratnike, nakon čega je i formirana komisija koja je radila na izradi kriterija za nazive škola.

Prema njihovom radu, bila su sporna dva naziva škola u RS-u.

Savanović je podsjetio da spomenuta komisija nije mogla da postigne dogovor o nazivu “Sveti Sava” koje koristi više škola u RS-u, na što su primjedbe imali bošnjački predstavnici, a nakon određenog vremena dogovoreno je da ni taj naziv po utvrđenim kriterijima nije sporan.

Savanović je kazao da nevladina organizacija “Fondacija lokalne demokratije” istovremeno je imala drugačije kriterije i pravila kada su u pitanju nazivi škola, što je također, za resorno ministarstvo neprihvatljivo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: