Istraživanje Valicona
39

Čak 39 posto građana BiH ne planira se vakcinisati protiv Covida-19

A. Z.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Iako se situacija u pogledu pandemije COVID-19 u BiH iz dana u dan pogoršava, čini se da bh. populacija još uvijek nije spremna vakcinisati se jednom kada vakcina bude dostupna. Čak 39 posto građana se ne planira vakcinisati. Također, bh. građani u većini slučajeva smatraju da vakcina ne bi trebala biti obavezna za sve.

S druge strane, potrebno je dodatno apelovati na svijest građana o učestalijem poduzimanju osnovnih mjera samozaštite poput pranja ruku, izbjegavanja grljenja i rukovanja i držanja fizičke distance kako bi se spriječilo širenje virusa.

Kompanija Valicon nastavlja, kontinuirano od mjeseca marta, na sedmičnoj/dvosedmičnoj osnovi pratiti utjecaj pandemije COVID-19 na građanke i građane Bosne i Hercegovine. Istraživanja su provedena putem Valicon online panela JaZnam.ba na reprezentativnim uzorcima za BiH (n=500-650 po valu) online populacije.

Protiv COVID-19 ne planira se vakcinisati 39% bh. građana

Širenjem pandemije, sa sve većim porastom broja zaraženih virusom COVID-19, te sa sve većim udjelom mlade i zrele populacije koji obolijevaju, u svijetu se s velikim interesovanjem i očekivanjima prate i informacije o testiranjima i mogućnostima pronalaska učinkovite vakcine. Osim izazova pronalaska učinkovite vakcine postoji i izazov prihvaćanja vakcine od javnosti, ali i pitanje koje se nalazi pred vladajućim institucijama – hoće li vakcinacija biti obavezna za sve građane. Stoga, kompanija Valicon je htjela ispitati stavove bh. populacije u vezi s potencijalnom vakcinom protiv COVID-19.

Prema trenutnim rezultatima, bosanskohercegovačka populacija nije u potpunosti sigurna da li bi se vakcinisala protiv COVID-19.

Za vakcinisanje je 32% bh. populacije, a protiv 39%, dok je ostatak populacije neudlučan i nema jasan stav kada je riječ o namjeri eventualne vakcinacije protiv COVID-19.

Kada detaljnije pogledamo dobijene rezultate, tek 11% populacije je u potpunosti sigurno da bi se vakcinisalo, jednom kada vakcina bude dostupna, dok je onih koji bi se vjerovatno vakcinisali, ali nisu potpuno sigurni nešto više - 21% ili petina bh. populacije.

S druge strane, čak 39% bh. populacije nema namjeru da se vakciniše - od toga 22% ili petina navodi da se sigurno ne bi vakcinisalo, a 17% se vjerovatno ne bi vakcinisalo. Pored toga, značajan je procenat onih građana (29% ili gotovo trećina) koji nisu sigurni u vezi s vakcinacijom protiv COVID-19, što govori da među bh. građanima vlada određeni stepen nesigurnosti i bojazni kada je riječ o samoj vakcini.

Najčešće navedeni razlozi zbog kojih se bosanskohercegovačka populacija ne bi vakcinisala su:

Manjak povjerenja u sigurnost po zdravlje same vakcine protiv COVID-19 (potencijalne nuspojave, sastav vakcine, itd.).

Generalno nepovjerenje prema vakcinama svih vrsta. Sumnja u postojanje samog virusa COVID-19. Vjerovanje da je prirodni imunitet dovoljan u borbi protiv COVID-19 te da nema potrebe za primanjem vakcine. Nepripadanje rizičnoj skupini (starija populacija, hronični bolesnici).

Bez obzira na ličnu namjeru o eventualnom vakcinisanju, Valicon je provjerio kakav je stav populacije vezano za odluku o mogućoj obavezi vakcinisanja koje bi moglo biti postavljeno pred građane BiH.

Tako, kada je riječ o samoj vakcini protiv COVID-19 te o tome hoće li ona biti obavezna za sve građane u Bosni i Hercegovini, ako bi se pitali građani BiH, njih skoro dvije trećine (63%) smatra da vakcinisanje ne bi trebalo biti obavezno, dok nešto više od trećine (37%) podržava obaveznu vakcinaciju protiv COVID-19. Nisu pronađene značajne razlike između muškaraca i žena te po dobnim skupinama.

Da li dovoljno štitimo sebe i druge od zaraze?

Posljednjih dana svjedoci smo apela koji se upućuju bh. javnosti o poduzimanju osnovnih mjera samozaštite kako bi smanjili mogućnost zaraze. Postavlja se pitanje u kojoj mjeri se građani BiH zaista pridržavaju propisanih mjera i šta sve čine kako bi lično doprinijeli suzbijanju širenja virusa.

Većina građana, njih 84%, navodi da uvijek ili često pere/dezinficira ruke nakon kontakta s drugima, 77% nastoji održati fizičku distancu i 72% izbjegava rukovanje i grljenje s osobama izvan vlastite porodice, okruženja. Kada je riječ o nošenju maski, 81% građana nosi masku u zatvorenim prostorima, ali tek 30% to čini na otvorenom. Većina građana (77%) kaže da izbjegava posjećivati događaje, skupove s većim brojem ljudi, ali manje izbjegavaju posjete kafićima, klubovima i restoranima – to čini njih 56%.

Starija populacija (55+) i osobe ženskog spola su puno sklonije poduzimanju osnovnih mjera samozaštite kao što je pranje ruku, izbjegavanje rukovanja i grljenja, držanje fizičke distance, nošenje maske (u zatvorenom i otvorenom prostoru) te izbjegavanje društvenih događaja i ugostiteljskih objekata. S druge strane, mladi u dobi od 15-24 su veoma nedisciplinovani kada je riječ o poduzimanju osnovnih mjera zaštite sebe i drugih protiv zaraze!

Pored toga, građani koji su izjavili da bi se vakcinisali protiv COVID-19 jednom kada vakcina bude dostupna znatno češće poduzimaju osnovne mjere samozaštite za razliku od onih koji su protiv vakcinacije.

Općenito, kada posmatramo cijelu populaciju, može se reći da se svaki ili gotovo svaki deseti građanin BiH rijetko ili nikada ne pridržava osnovnih propisanih mjera kao što su pranje ruku, nošenje maske u zatvorenom prostoru, izbjegavanje društvenih događaja, izbjegavanje rukovanja i grljenja te držanje fizičke distance. Dodatno, svaki četvrti građanin i to uglavnom mlađa populacija redovno posjećuje kafiće i restorane kao što je bio slučaj prije pandemije, dok petina rijetko nosi masku na otvorenom ili je nikada ne nosi. Stoga je potrebno dodatno apelovati na svijest građana o učestalijem poduzimanju osnovnih mjera samozaštite poput pranja ruku, izbjegavanja grljenja i rukovanja i držanja fizičke distance kako bi se spriječilo širenje virusa.

Kompanija Valicon će nastaviti pratiti stavove i mišljenja bh. populacije po pitanju virusa COVID-19 u BiH.