|

Čak 21 posto građana BiH opravdava nasilje nad novinarima

Čak 21 posto građana BiH opravdava nasilje nad novinarima
141
Klix.ba
3.5.2019. u 07:49
82
komentara
141

dijeljenja
Čak 21 posto građana BiH opravdava nasilje nad novinarima Foto: D. S./Klix.ba
Danas se obilježava Svjetski dan slobode medija, a rezultati posljednjeg istraživanja pokazuju da čak 21 posto građana BiH opravdava nasilje nad novinarima.
Najveći dio građana BiH - 79 % sudionika istraživanja, smatraju "neprihvatljivom svaku vrstu napada na novinare i medije“, dok istovremeno čak 27 % ispitanika u Republici Srpskoj i 17 % u Federaciji BiH opravdavaju nasilje.

U poređenju sa 2018. godinom, rezultati predstavljaju zabrinjavajući porast broja građana ( za cijelih 14%) koji opravdavaju nasilje nad novinarima u Bosni i Hercegovini.

Ovo je samo dio rezultata istraživanju koje su proveli Udruženje BH novinari i Fonadacija Friedrih Ebert u povodu 3. maja – Svjetskog dana slobode medija.

Istraživanje je provedeno CATI metodom na uzorku od 506 građana iz cijele BiH i u periodu od 27.marta do 8. aprila 2019. Glavna istraživačka pitanja su se odnosila na mišljenje građana o nivou medijskih sloboda i poštivanju prava novinara u BiH, prepoznavanje političkih uticaja i pritisaka na medije, glavne prepreke slobodnom novinarstvu, te na povjerenje građana u različite vrste medija, uključujući i to koji su mediji ključni izvori informacija za njih i koliko javni medijski servisi ispunjavaju svoju misiju, informativne potrebe gradjana i druge obaveze prema bh.javnosti.

Istraživanje je također pokazalo kako građani BiH najviše vjeruju vjerskim institucijama (74%), a zatim medijima (66%), te potom institucijama vlasti i međunarodnoj zajednici, dok političke stranke i političari uživaju najmanje povjerenja. U poređenju sa prethodinim godinama, rezultati pokazuju kako je u BiH opalo povjerenje građana u medije za više od 10 procenata, uključujući i značajan pad povjerenja građana u nevadine organizacije i međunarodnu zajednicu, dok je povjerenje prema vjerskim zajednicama i institucijama vlasti u blagom porastu.

Građani BiH, kao i zasebno oba entiteta, su “značajno manje zadovoljni radom medija i novinara u FBiH i RS u odnosu na prethodne godine”. Najveći dio ispitanika smatra da sloboda medija u FBiH "uopće nije ili je djelomično prisutna", dok u RS-u gotovo 90% ispitnika smatra da “sloboda medija uopće nije ili je djelomično prisutna" u ovom entitetu.

I dalje političare i političke stranke građani prepoznaju kao glavne kršitelje novinarskih prava i medijskih sloboda - 55 % ispitanika dijeli ovo mišljenje.

Israživanje o temi medijskih sloboda i zaštiti novinara u BiH, Fondacija Friedrih Ebert i BH novinari provode kontinuirano od 2009. godine, a rezultate tradicionalno predstavljaju na Svjetski dan slobode medija, kako bi medju medijskim profesionalcima potaknuli interprofesionalnu debatu o efikasnosti mehanizma zaštite medijskih sloboda i prava novinara, javnoj odgovornosti medija i zaštiti ključnih vrijednosit slobodnog novinarstva.
Prijavi grešku


Komentari (82)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...