BiH
706

Čajlaković: Postač se Bajramu raduje kao što se mladoženja raduje mladoj

NAP
Oni koji nisu postili, a bajramovat će, ja bih za njih rekao da su kao svatovi. Kad se neko ženi, istinski se raduje samo on, raduje se susretu s voljenom. A svatovi, oni ljudi što su u svatovima, i oni na neki način uveseljavaju svadbu, i oni se vesele, pjevaju, ali njima nije ni blizu drago kao mladoženji. Zbog toga se i Bajramu raduju istinski samo oni koju su postili, kazao je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) hafiz Husejn Čajlaković, poznati bosanskohercegovački imam, hafiz i vaiz.

Muslimani u svijetu danas poste zadnji dan u svetom mjesecu ramazanu, a obilježavanje jednog od dva najveća muslimanska blagdana - ramazanskog Bajrama - je sutra, piše agencija Patria.

Za hafiza Čajlakovića sutrašnji dan nije praznik, već mubarek dan prepun ljepote..

"Bajram je pun ljepote, nagrada, blagoslovljen dan, mubarek dan. A, praznik je prazan. Zbog toga za Bajram ne možemo reći da je praznik. Jer, Bajram zasigurno nije prazan. Praznik je za one koji su prazni, koji nemaju ništa u sebi, a Bajram je za postače, oni se taj dan vraćaju Allahu dž. š.", poručio je hafiz Čajlaković.

Žalosno je, rekao je hafiz u razgovoru za agenciju Patria, što su neki Bošnjaci Bajram shvatili kao dan pjevanja, derneka i alkohola. Pa otud se i pojavio termin - bajramski dernek, koje je za njega ništa drugo nego bajramsko griješenje duše.

"Ovi ugostitelji kažu bajramski dernek, a ja kažem da je to bajramsko griješenje, samo drugačije kazano, drugačije upakovano", kaže Čajlaković, piše Patria.