BiH
0

Čađo: Uskoro zakon o provjeri načina sticanja imovine u RS-u

FENA
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo najavio je danas da bi Vlada RS-a već u narednim danima trebalo da utvrdi zakon o provjeri načina sticanja imovine u RS-u da bi on bio upućen u parlamentarnu proceduru.

On je kazao da je entitetska policija zajedno s predstavnicima drugih institucija, Ministarstvom pravde, tužilaštvima i drugim, radila na kreiranju zakona o provjeri načina sticanja imovine koji je ustvari akt koji je najavljivan kao zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine.

Čađo je ovo izjavio u pauzi seminara o temi ''Borba protiv korupcije'', kojem prisustvuju predstavnici agencija za provođenje zakona, sigurnosnih agencija i tužilaštava entitetskog i državnog nivoa i predstavnici državnih pravosudnih organa BiH.

Naglasio je da je jedan od ključnih prioriteta u radu MUP-a RS-a borba protiv korupcije i u tom kontekstu je projektirano niz organizacionih i strukturnih prolagođavanja i promjena, a doneseno je i više akata koji su direktno usmjereni u tom cilju.

Osnovni cilj seminara je razmatranje svih mogućnosti, oblika i potencijala za borbu protiv korupcije i razmjena iskustava s sigurnosnim agencijama iz drugih zemalja posebno Evropske unije.

Seminar se održava u Banjoj Luci u organizaciji Instrumenta za tehničku pomoć i razmjenu informacija Evropske komisije (TAIEX-a - Tecnical Assistance and Information Exchange Instrument), dok je inicijator za održavanje seminara Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a.

Programe TAIEX podrazumijeva pružanje tehničke pomoći u transpoziciji evropske legislative i standarda u domaće institucionalne okvire.