BiH
0

Čađo: Ubistva povratnika u RS nemaju nacionalni predznak

FENA
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo izjavio je danas da je u RS-u od 2000. godine do danas izvršeno devet ubistava osoba koje imaju status povratnika, od kojih je sedam razriješeno i utvrđeno je da nisu imali nacionalnu pozadinu.

Čađo je rekao novinarima u Banjoj Luci, reagirajući na nedavnu izjavu šefa poslaničkog Kluba SDA Ramiza Salkića o velikom broju nerazriješenih ubistava povratnika u RS-u, da Salkić u svom obraćanju nije baratao činjenicama i “pretpostavlja da to nije učinio namjerno”.

Naveo je da se i “eventualno i deseto ubistvo, Ankice Lužajić, može podvesti pod ovu kategoriju, iako ona nije povratnik, već je sve vrijeme živjela u RS-u, tako da je od deset ubistava razriješeno osam”.

Resorni ministar je kazao da je ostalo nerazriješno “samo ubistvo Melihe Durić iz 2001. i Rabije Čaušević iz 2003. godine”.

Čađo je rekao da je kod četiri ubistva utvrđen motiv koristoljublje, za tri je motiv bio lične prirode.

“Od ukupnog broja ovih ubistava ubijeno je šest Bošnjaka i u tih šest slučajeva kod četiri su izvršioci bili Bošnjaci, a u dva su bili Srbi, gdje je u jednom motiv bio lične prirode, a u drugom koristoljublje”, tvrdi ministar Čađo.

U jednom slučaju radi se o ubistvu Hrvata, naveo je on i dodao da su ubice bile osobe hrvatske nacionalnosti iz Hrvatske.

“U dva nerazriješena slučaja podaci kojima raspolažemo ne upućuju da su izvršeni zbog nacionalne netrpeljivosti ili mržnje”, naveo je ministar policije RS-a.

Reagirajući na ovu izjavu poslanik SDA Ramiz Salkić je novinarima u Banjoj Luci danas izjavio da “minister Čađo čuje i reaguje na ono što njemu odgovara”.

Salkić je pozvao novinare da “Čađi postave samo jedno pitanje ko je ubio Melihu Durić u Vlasenici i zašto to ubistvo nije riješeno".

On je dodao da je bilo još ubistava u RS-u i da bi bilo dobro da se Čađo ne bavi spekulacijama.