{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čađo optužio Sadovića da ignoriše problem terorizma

F
2.12.2008. u 15:25
0
6
Čađo optužio Sadovića da ignoriše problem terorizma
0
Čađo optužio Sadovića da ignoriše problem terorizma
Ministar policije RS-a Stanislav Čađo optužio je danas ministra sigurnosti BiH Tarika Sadovića da minimalizuje i ignoriše problem terorizma u BiH i da je takvo ponašanje neodgovorno i nedopustivo.
On smatra i da je „u zabludi svako ko ignoriše pitanje terorizma u BiH, čak i kao potencijalnu opasnost, jer događaji iz prošlosti i oni u Mumbaiju, bez obzira na to što su geografski udaljeni od BiH, govore da ignorisanje takvog pitanja može da proizvede ogromne probleme“.

Tvrdi i da je neodgovorno ignorirati terorizam, u najmanju ruku, kao prijetnju, „kao što to čini ministar Sadović koji izjavljuje da terorizam ne postoji kao problem u BiH“.

"Žalosno je da kod nekih ljudi i agencija još ne sazrijeva svijest o opasnosti od terorizma“ rekao je Čađo u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Entitetski ministar policije je još naveo i da „MUP raspolaže određenim saznanjima i aktivnostima koje se tiču nekih pojedinaca i terorističkih grupa“ i tome "posvećuje ozbiljnu pažnju".

"Cilj možemo postići samo ako razmjenjujemo informacije i organizujemo aktivnosti sa svim sigurnosnim subjektima u regionu i to činimo“, kaže ministar Čađo.

Čađo je naveo i da intenzivno rade na tom pitanju i sarađuje sa svim sigurnosnim agencijama koje su spremne da sarađuju na otklanjanju te opasnosti.

Poručio je i da je BiH prostor opterećen i prošlošću i odnosima koji su umnogome determinirani iz ranijih vremena.

"Ali i danas svi čiji se posao dotiče ovog problema moraju da imaju određeni nivo senzibiliteta. Činjenica je da smo u skoroj prošlosti u BiH identifikovali lica, grupe i organizacije koje su na određeni način bile u vezi s nekim terorističkim grupama“, rekao je ministar unutrašnjih poslova RS-a.

On je još kazao i da MUP RS-a nije učestvovao u pretresu kuće u kojoj živi Ljiljana Zelen-Karadžić, a koji su obavili pripadnici NATO-ovih snaga u BiH u ranim jutarnjim satima, ističući da je o akciji „saznao iz medija“.

Odbio je da komentarišući izjavu Sonje Karadžić-Jovičević da je u ovom slučaju riječ o političkom pritisku na RS i vraćanju haške priče u RS.

Na pitanje da li ima novih detalja u vezi s potragom za Željkom Milovanovićem, osumnjičenim za ubistvo suvlasnika zagrebačkog nedjeljnika "Nacional" Ive Pukanića i šefa marketinga Nike Franjića, rekao da može svaki dan da ponavlja isti odgovor, koji je jučer dao direktor policije RS-a Uroš Pena, a to je da je u toku lociranje Milovanovića i da se on najvjerovatnije nalazi u RS-u te da je policija do sada, na osnovu dobijenih informacija, provjerila petnaestak lokacija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: