BiH
0

Čađo optužio Sadovića da ignoriše problem terorizma

FENA
Ministar policije RS-a Stanislav Čađo optužio je danas ministra sigurnosti BiH Tarika Sadovića da minimalizuje i ignoriše problem terorizma u BiH i da je takvo ponašanje neodgovorno i nedopustivo.

On smatra i da je „u zabludi svako ko ignoriše pitanje terorizma u BiH, čak i kao potencijalnu opasnost, jer događaji iz prošlosti i oni u Mumbaiju, bez obzira na to što su geografski udaljeni od BiH, govore da ignorisanje takvog pitanja može da proizvede ogromne probleme“.

Tvrdi i da je neodgovorno ignorirati terorizam, u najmanju ruku, kao prijetnju, „kao što to čini ministar Sadović koji izjavljuje da terorizam ne postoji kao problem u BiH“.

"Žalosno je da kod nekih ljudi i agencija još ne sazrijeva svijest o opasnosti od terorizma“ rekao je Čađo u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Entitetski ministar policije je još naveo i da „MUP raspolaže određenim saznanjima i aktivnostima koje se tiču nekih pojedinaca i terorističkih grupa“ i tome "posvećuje ozbiljnu pažnju".

"Cilj možemo postići samo ako razmjenjujemo informacije i organizujemo aktivnosti sa svim sigurnosnim subjektima u regionu i to činimo“, kaže ministar Čađo.

Čađo je naveo i da intenzivno rade na tom pitanju i sarađuje sa svim sigurnosnim agencijama koje su spremne da sarađuju na otklanjanju te opasnosti.

Poručio je i da je BiH prostor opterećen i prošlošću i odnosima koji su umnogome determinirani iz ranijih vremena.

"Ali i danas svi čiji se posao dotiče ovog problema moraju da imaju određeni nivo senzibiliteta. Činjenica je da smo u skoroj prošlosti u BiH identifikovali lica, grupe i organizacije koje su na određeni način bile u vezi s nekim terorističkim grupama“, rekao je ministar unutrašnjih poslova RS-a.

On je još kazao i da MUP RS-a nije učestvovao u pretresu kuće u kojoj živi Ljiljana Zelen-Karadžić, a koji su obavili pripadnici NATO-ovih snaga u BiH u ranim jutarnjim satima, ističući da je o akciji „saznao iz medija“.

Odbio je da komentarišući izjavu Sonje Karadžić-Jovičević da je u ovom slučaju riječ o političkom pritisku na RS i vraćanju haške priče u RS.

Na pitanje da li ima novih detalja u vezi s potragom za Željkom Milovanovićem, osumnjičenim za ubistvo suvlasnika zagrebačkog nedjeljnika "Nacional" Ive Pukanića i šefa marketinga Nike Franjića, rekao da može svaki dan da ponavlja isti odgovor, koji je jučer dao direktor policije RS-a Uroš Pena, a to je da je u toku lociranje Milovanovića i da se on najvjerovatnije nalazi u RS-u te da je policija do sada, na osnovu dobijenih informacija, provjerila petnaestak lokacija.