BiH
0

Čađo: Niko ne može promijeniti odluku da MUP RS-a osigurava skup u Potočarima

FENA
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Stanislav Čađo tvrdi da niko, pa ni organizacioni odbori ili neke slične institucije ne mogu mijenjati odluku da policija RS-a osigurava skup u Potočarima 11. jula.

Ističući da je to u nadležnosti MUP-a RS-a, Čađo je u izjavi novinarima u Banjoj Luci naveo da u vezi s osiguranjem skupa u Potičarima nema nikakve dileme i da će pripadnici MUP-a svoj posao raditi u skladu sa zakonom.

MUP RS-a, dodao je, ima svoje funkcionalne, teritorijalne i ostale zakonom definirane nadležnosti.

Organizacioni odbor za obilježavanje 11. jula, kao što je poznato, na sjednici 2. juna prihvatio je zahtjev više udruženja majki nastradalih Srebreničana da komemoraciju u Potočarima osiguravaju pripadnici SIPA-e, umjesto policije RS-a.

Inače, ministar unutrašnjih poslova RS-a danas je u Banjoj Luci otvorio Interpolovu regionalnu obuku, koja se održava u Upravi za policijsko obrazovanje MUP-a RS-a.

Generalni sekretarijat Interpola (IPSG –Lyon) organizirao je za potrebe policijskih agencija 20 država regiona obuku u korištenju Interpolovog zaštićenog I -24 / 7 elektronskog sistema globalne policijske komunikacije, Interpolovih baza podataka i MIND/FIND tehnologija.