BiH
0

Čađo najavljuje rješenja za suspendirane policajce

FENA
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo najavio je danas da će već narednih dana doći do određenih rješenja u vezi sa slučajem 35 suspendiranih policajaca RS-a.

Protiv njih Tužilaštvo BiH vodi istragu zbog postojanja osnova sumnje da su učestvovali u izvršenju krivičnog djela genocida na području Srebrenice u julu 1995. godine, ali nije precizirao o kakvim se to rješenjima za njih radi.

Čađo je u izjavi novinarima kazao da MUP RS-a vrlo intenzivno radi na iznalaženju rješenja za to pitanje.

"Mi smo na samom početku bili definirani zakonskom pozicijom, te obavezom da postupamo po zakonu, ali i suočeni sa čitavim nizom ograničenja u nekim elementima i tendencijama", naveo je Čađo dodajući da se i u ovom trenutku vodi intenzivna aktivnost na odgovarajućim relacijama te cijeni da će u narednim danima imati i određena rješenja za taj slučaj.

Predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS-a Duško Jandrić smatra da se ovaj slučaj vrlo neozbiljno vodi, odnosno da mu "sve liči na prebacivanje vrućeg krompira iz Tužilaštva u MUP RS-a".

Jandić traži pravičnost i pravdu za svoje kolege, a ako su krivi, treba da odgovaraju.

Podsjećamo, 22. januara Tužilaštvo BiH dostavilo je MUP-u RS-a izvještaj o trenutnim rezultatima istrage koja se vodi protiv većeg broja pripadnika MUP-a RS-a zbog postojanja osnova sumnje da su učestvovali u izvršenju krivičnog djela genocida na području Srebrenice u julu 1995. godine.

Uz ovaj izvještaj dostavljeni su prateći materijali u vidu više stotina kopija službenih dokumenata, izjava osoba uzetih od Tužilaštva BiH i Tužilaštva Haškog tribunala.

"S obzirom na to da se iz tekstualnog dijela predmetnog izvještaja ne može utvrditi krivična odgovornost suspendiranih policajaca jer protiv istih još nije podignuta optužnica, formirana je Radna grupa na nivou MUP-a RS-a sa zadatkom da izvrši analizu pratećeg materijala, nakon čega će MUP RS-a izaći s konkretnim prijedlozima", saopćeno je iz entitetske policije.