Akcija Trebević II
0

'Cacini saučesnici nikada nisu odgovarali za zločin!'

Piše: A. Panjeta
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Roditelji, članovi porodica, predstavnici udruženja 'Branioci Sarajeva' i prijatelji mladića poginulih u akciji Trebević II koja je izvedena 26. oktobra 1993. godine kako bi se Armija BiH obračunala sa kriminalom unutar vlastitih redova, položili su danas cvijeće na njihove mezare u Velikom parku u Sarajevu. Tog dana ubijeni su Admir Hebib (1969.), Kemal Kojić (1960.), Dragan Miljanović (1967.), Slaven Markešić (1965.), Srđan Bosiljčić (1963.), Elvir Šovšić (1974.), Hamid Humić (1959.), Jasmin Čamidžija (1968.) i Izet Karšić (1959.).

Nakon što se komandant Desete brdske brigade Mušan Topalović Caco odmetnuo od Komande Armije BiH, te nakon što je utvrđeno da su on i vojnici pod njegovom komandom na lokalitetu Kazana na Trebeviću vršili zločine nad Srbima-civilima iz Sarajeva, odlučeno je da se izvede akcija kako bi se dio pripadnika Desete brdske brigade pod njegovom direktnom komandom, te pripadnici Devete brdske brigade kojom je rukovodio Ramiz Delalić Ćelo, vratili u sistem rukovođenja i komandovanja. Akcija ja otpočela 26. oktobra, rano ujutro.

Dok se Ćelo nakon pregovora predao, a potom i odlužio kaznu od sedam i pol mjeseci, Mušan Topalović Caco se zajedno sa najodanijim pripadnicima svoje jedinice zabarikadirao u svom štabu. Prilikom pokušaja hapšenja pružio je žestok otpor, a vojni policajci koji su poslani da ga privedu ubijeni su na najbrutalniji način i tijela su im unakažena. Dan poslije, Caco je ubijen prilikom pokušaja bijega. I način na koji su policajci ubijeni, kao i ubistvo Topalovića danas izazivaju kontroverze.

  • Sramotno je, da niko od Cacinih saučesnika u tom groznom zločinu nikada nije odgovarao. Isto tako, sramota je da od devet mladića koji su ubijeni tog dana, ovdje pored njih nisu i Srđan, Dragan i Slaven, koje je i tada neko odvajao od ostalih boraca, i mi borci ne smijemo dozvoliti da nas dalje dijele - kazao je Ismet Dahić, jedan od ljudi koji su rukovodili operativnim dijelom akcije Trebević. Dodao je kako najveću odgovornost za činjenicu da niko od saučesnika nije odgovarao vidi u strukturama vojne policije i MUP-a koji su rukovodili istragom cijelog slučaja.

Među okupljenima na mezarju u Velikom parku, bio je i Adnan Hebib, čiji je brat Admir ubijen u akciji, samo 20 dana nakon što se oženio. Imao je 23 godine.

  • Mi svake godine obilježimo ovaj datum, položimo cvijeće, i iznenađen sam da su se danas pojavili novinari jer prije skoro niko nije dolazio. Ono kako se danas osjećam, znam ja, i znaju porodice drugih ubijenih, i to je naša lična bol. Pored toga, boli nas i konstantno izjednačavanje žrtava sa zločincima i njihovo favoriziranje - kazao nam je Adnan.

Pitali smo ga kako komentariše da na godišnjice stradanja njegovog brata i drugih osam policajaca ne dođe skoro niko, dok su Mušana Topalovića Cacu na mezarje u Kovače tri godine nakon ekshumacije ispratile na hiljade Sarajlija.

  • Rođen sam u ovom gradu, i svjestan sam činjenice da ovdje može doći američki predsjednik a da mu ne treba obezbjeđenje, dok s druge strane od jednog lokalnog mangupa naprave ličnost. Na dan Cacine sahrane nisam se posebno osjećao i nisam tome pridavao nikakav značaj - kazao nam je Adnan.