Sami zasukali rukave
881

Bužimljani više ne čekaju vlast, osnovali Fond za završetak gradske zaobilaznice

Piše: M. Ć.
Grupa građana općine Bužim osnovala je fond za sve dobre ljude koji žele učestvovati u izgradnji saobraćajne obilaznice u ovom gradu, a time i ubrzati konačnu realizaciju projekta na čiji se završetak čeka godinama.

Priča o izgradnji zaobilaznice u općini Bužim datira još iz 80-ih godina prošlog stoljeća. Nakon rata, pokrenute su prve konkretne aktivnosti na tom planu, no realizacija projekta je tekla izrazito sporo, tako da su mnogi Bužimljani predvidjeli da bi zaobilaznica, gledajući kroz prizmu dosadašnje dinamike radova, mogla biti završena za 40-50 godina.

Građani žele pomoći nadležnima vlastitim sredstvima

Trenutno kroz centar Bužima prolazi samo jedna cesta, tačnije poprilično uska i loše održavana regionalna cesta R-401 Bosanska Otoka-Bužim-Velika Kladuša, što za posljedicu ima otežano odvijanje saobraćaja i česte gužve u gradskom jezgru.

Kako bi iskazali vlastiti doprinos i dali podsticaj za finalizaciju projekta, grupa građana Bužima odlučila je osnovati Zajednički fond za izgradnju zaobilaznice.

"Mi građani općine Bužim došli smo na ideju da se ubrza izgradnja zaobilaznice u Bužimu, koja zapravo traje od 1980. godine, sa nastavkom od 1996. godine. Cilj je da pomognemo nadležnim organima i nadležnim investitorima da vlastitim sredstvima učestvujemo u izgradnji zaobilaznice, kao i da se ubrza izgradnja njenog preostalog dijela, kako bi Bužim imao bolju saobraćajnu mrežu, pogotovo u užem dijelu grada", kazao je Nurija Bajrektarević, jedan od potpisnika inicijative.

U dokumentu je istaknuta nada da će se u projekt uključiti cjelokupna bužimska dijaspora, strani penzioneri, domaći privrednici, uposlenici koji rade po državnim ustanovama, ali i svi prijatelji općine Bužim, prilikom čega je kazano "da je Bužim sa više od 20.000 stanovnika zatvoreno mjesto".

"Odredili smo da oni koji vole Bužim daju po 100 eura ili 100 KM, dobrodošli su i oni koji daju više, oni koji nisu u mogućnosti, niko od njih neće ni tražiti, kao ni od onih koji imaju, a ne daju. Njih molimo da barem šute, pošto mi nemamo više vremena. Prestari smo, a želimo naprijed", navodi se u tekstu inicijative.

Zaobilaznica od iduće godine u nadležnosti Cesta FBiH

Suštinski, ideja grupe Bužimljana nije ništa novo u našoj zemlji, pogotovo u ruralnim dijelovima bh. općina, gdje građani često s lokalnim vlastima učestvuju u izgradnji kategorisanih i nekategorisanih cesta i saobraćajnica.

Međutim, Fond za izgradnju bužimske zaobilaznice vjerovatno je prva inicijativa u sklopu koje građani daju svoj doprinos za finalizaciju projekta koji nije u nadležnosti općina, već kantona. I ne samo to. Vlada FBiH je 2014. godine donijela odluku kojom je regionalna cesta R-401 prekategorizirana u magistralnu, što znači da je od tog trenutka u nadležnosti Cesta FBiH, iako je naknadnom klauzulom određeno da će ta izmjena na snagu stupiti tek 2018. godine.

U krajnjem slučaju, zaobilaznica kroz Bužim, koja će, sasvim sigurno, od iduće godine biti sastavni dio magistralne ceste kroz ovu općinu, bit će izgrađena jednim dijelom i od donacija građana, što je svakako jedinstven slučaj u BiH i dovoljno govori o ulaganjima u putnu infrastrukturu u ovom dijelu države.

Kada je riječ o samom projektu, ukupna dužina bužimske zaobilaznice je blizu 3,2 kilometra, a do sada je urađeno svega 1,2 kilometra.

"Prvo je urađeno 600 metara, nakon čega je projekt stajao otprilike devet godina. Sada smo na proljeće asfaltirali još 600 metara. Preostala su još dva kilometra, a planirano je da se to uradi u dvije faze: prvo je izgradnja još 1.200 metara, za što će nam trebati blizu 2 miliona KM, tj. za eksproprijaciju i izgradnju same dionice, a nakon toga bismo uradili i preostalih 800 metara", pojasnio je za Klix.ba načelnik općine Zikrija Duraković koji je dao podršku inicijativi građana i s njima potpisao sporazum o otvaranju podračuna za izgradnju zaobilaznice.

Bužim bez metra magistraln ceste

Duraković je istakao da će intenzitet radova ubuduće ovisiti o sredstvima koja dobiju od Direkcije za ceste USK, dodajući da će općinske vlasti zvaničnim procedurama zahtijevati da Direkcija planira bužimsku zaobilaznicu u svom programu za ovu godinu.

"Nije riječ ni o kakvom supermilionskom projektu, nekoj autocesti ili brzoj cesti. Radi se o izgradnji obične ceste širine sedam metara sa dvije trake. Ovakav projekt u Sarajevu bi bio gotov za godinu dana. S druge strane, općina Bužim trenutno nema nijednog metra magistralne ceste. Kada se krećete od Cazina prema Bužimu, vidjet ćete u kakvom su haosu ceste koje vode prema našoj općini. Još gora je regionalna cesta iz Bužima prema Velikoj Kladuši, koja je ponegdje široka svega 3-4 metra. To je zaista poražavajuće u vremenu kada se spominju akcize i milijarde maraka za putnu infrastrukturu. Ovako, obični ljudi daju svoje doprinose za ceste koje moraju graditi viši nivoi vlasti", razočarano konstatuje Duraković.

Pokušali smo kontaktirati i Direkciju za ceste USK, no nismo uspjeli dobiti zvaničnu izjavu, budući da je trenutno u toku proces imenovanja novog rukovodstva ustanove, nakon nedavne ostavke Envera Mustafića, bivšeg v. d. direktora.

U međuvremenu, grupa građana s početka naše priče pozvala je sve Bužimljane, ali i ostale Bosance i Hercegovce koji žele dati doprinos za, kako su ga nazvali, trajno dobro, da podrže njihovu akciju i pomognu izgradnju zaobilaznice u njihovom gradu. To mogu uraditi uplatom novčanih sredstava na račun broj: 161 035 001 7560 631 (Raiffeisen bank), a iz općine su najavili da će svake sedmice, putem svoje službene web stranice izvještavati o stanju na računu.