Strani zvaničnici poručuju
0

Butmirskom procesu ovdje nije kraj

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministar inostranih poslova Švedske Carl Bildt i zamjenik državnog sekretara SAD James Steinberg izjavili su danas u Butmiru da su lideri političkih stranaka na sastancima u Butmiru iskazali zajedničko opredjeljenje da rade na integraciji BiH u NATO savez iu EU i da se proces započet u Butmiru nastavlja.

"Oni shvataju da za postizanje ovog cilja vlasti BiH moraju imati nadležnosti, ovlaštenja i funkcionalnost potrebnu da se ispune uslovi procesa za pristupanje EU i za članstvo u NATO savez, te da Ustav mora biti usklađen sa Evropskim konvencijam a o ljudskim pravima", ističe se u zajedničkoj izjavi Bildta i Steinberga po okončanju dvodnevnih razgovora sa sedam političkih lidera iz Republike Srpske i Federacije BiH.

Navodi se da su politički lideri svjesni da je potrebno naći rješenje u vezi državne i vojne imovine što bi omogućilo tranziciju Kancelarije viskog predstavnika u Kancelariju specijalnog predstavnika EU, koju je potrebno  završiti prije nego što BiH bude u poziciji da podnese aplikaciju za članstvo u EU.

"Proces koji smo započeli u Butmiru se nastavlja. Zajednički tim EU i SAD stručnjaka će sljedeće sedmice ponovo doći u BiH da nastave razgovore sa liderima političkih stranaka u cilju postizanja dogovora, a imajući u vidu da je sljedeći sastanak Savjeta za implementaciju mira zakazan za 18. novembar. Tada ćemo sa našim međunarodnim partnerima ocijeniti postignute rezultate i donijeti potrebne zaključke", najavili su zvaničnici EU i SAD,. 

Bildt i Steinberg podsjećaju da su sa liderima stranaka razmatrali paket prijedloga koji bi, po mišljenju EU i SAD,  doprinio ostvarenju cilja oko kojeg među strankama postoji saglasnost.

"Iako je postignut određeni napredak, biće potrebni dalji razgovori da bi se postigao dogovor o pitanjima o kojima još nema saglasnosti, a neke stranke će morati pokazati veći stepen odlučnosti i fleksibilnosti ukoliko zaista žele ostvariti cilj za koji se javno zalažu", napominju oni. 

Zvaničnici EU i SAD su potvrdili opredjeljenje međunarodne zajednice za suverenitet i teritorijalni integritet BiH i Dejtonski sporazum kao osnov za mir i prosperitet svih naroda u BiH. 
Bildt i Steinberg su pozvali političke lidere RS-a i Federacije da ispune svoje obaveze i opredijele se za kompromis potreban za ostvarenje budućnosti građana BiH u EU i NATO-u.