{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Butmirskom procesu ovdje nije kraj

S
21.10.2009. u 11:55
0
16
Butmirskom procesu ovdje nije kraj
0
Butmirskom procesu ovdje nije kraj
Foto: Reuters
Ministar inostranih poslova Švedske Carl Bildt i zamjenik državnog sekretara SAD James Steinberg izjavili su danas u Butmiru da su lideri političkih stranaka na sastancima u Butmiru iskazali zajedničko opredjeljenje da rade na integraciji BiH u NATO savez iu EU i da se proces započet u Butmiru nastavlja.
"Oni shvataju da za postizanje ovog cilja vlasti BiH moraju imati nadležnosti, ovlaštenja i funkcionalnost potrebnu da se ispune uslovi procesa za pristupanje EU i za članstvo u NATO savez, te da Ustav mora biti usklađen sa Evropskim konvencijam a o ljudskim pravima", ističe se u zajedničkoj izjavi Bildta i Steinberga po okončanju dvodnevnih razgovora sa sedam političkih lidera iz Republike Srpske i Federacije BiH.

Navodi se da su politički lideri svjesni da je potrebno naći rješenje u vezi državne i vojne imovine što bi omogućilo tranziciju Kancelarije viskog predstavnika u Kancelariju specijalnog predstavnika EU, koju je potrebno završiti prije nego što BiH bude u poziciji da podnese aplikaciju za članstvo u EU.

"Proces koji smo započeli u Butmiru se nastavlja. Zajednički tim EU i SAD stručnjaka će sljedeće sedmice ponovo doći u BiH da nastave razgovore sa liderima političkih stranaka u cilju postizanja dogovora, a imajući u vidu da je sljedeći sastanak Savjeta za implementaciju mira zakazan za 18. novembar. Tada ćemo sa našim međunarodnim partnerima ocijeniti postignute rezultate i donijeti potrebne zaključke", najavili su zvaničnici EU i SAD,.

Bildt i Steinberg podsjećaju da su sa liderima stranaka razmatrali paket prijedloga koji bi, po mišljenju EU i SAD, doprinio ostvarenju cilja oko kojeg među strankama postoji saglasnost.

"Iako je postignut određeni napredak, biće potrebni dalji razgovori da bi se postigao dogovor o pitanjima o kojima još nema saglasnosti, a neke stranke će morati pokazati veći stepen odlučnosti i fleksibilnosti ukoliko zaista žele ostvariti cilj za koji se javno zalažu", napominju oni.

Zvaničnici EU i SAD su potvrdili opredjeljenje međunarodne zajednice za suverenitet i teritorijalni integritet BiH i Dejtonski sporazum kao osnov za mir i prosperitet svih naroda u BiH.

Bildt i Steinberg su pozvali političke lidere RS-a i Federacije da ispune svoje obaveze i opredijele se za kompromis potreban za ostvarenje budućnosti građana BiH u EU i NATO-u.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: