|

"Butmirski proces neće biti ni kratak ni lagan"

"Butmirski proces neće biti ni kratak ni lagan"
0
S
SRNA
2.11.2009. u 09:33
22
komentara
0

dijeljenja
"Butmirski proces neće biti ni kratak ni lagan"
Ambasador Švedske u BiH Bose Hedberg izjavio je da butmirski proces neće biti ni lagan ni kratak, ali da EU i SAD od njega neće odustati.
Hedberg je rekao da se mnogi posmatrači slažu da Ustav BiH nije idealan za ulazak BiH u EU ili NATO, te istakao da o pojedinim dijelovima paketa ustavnih promjena nije moguće raspravljati, navodeći da su to EU klauzule, koje se mogu naći u ustavima svih zemalja koje su postale članice Unije.

"Mi bismo htjeli proces koji se nastavlja. Imamo strpljenja i dalje ćemo biti odlučni, jedino ostaje kao izazov da ono što je moguće dogovoriti ne bude premalo i ispod onoga što smo mi postavili kao minimum", rekao je Hedberg za "Euroblic".

On je istakao da cilj Butmira nikada nije bio da bude Dejton 2, "da se sve odjednom uradi, nego da bude početak jednog procesa i da se naprave početni koraci".

"Razgovori na ekspertskom nivou koji su vođeni prethodne sedmice, kao i oni koji slijede u sedmici ispred nas, imaju za cilj da se vidi šta je moguće i u vezi s čim je moguće postići dogovor", rekao je Hedberg.

On je istakao da postoji razlika između onoga što političke vođe izjavljuju u medijima i onoga što oni i njihovi eksperti izjavljuju ovih dana na sastancima.

Hedberg je negirao da je sjednica Savjeta za provođenje mira (PIC), najavljena za 18. i 19. novembar, krajnji rok i posljednja šansa za dogovor.

"Postoji vremenski pritisak samo u smislu da BiH zaostaje za susjedima. Ne mora se to sutra učiniti, imamo vremena. Ali, u slučaju da nismo nešto preduzeli sada, ulazimo u predizbornu godinu i BiH bi izgubila godinu i više dana i još toliko zaostala za susjedima", navodi Hedberg.

Hedberg je negirao da butmirski pregovori uslovljavaju bezvizni režim za BiH, dodajući da švedsko predsjedništvo i SAD nemaju kompetencije da pregovaraju mimo Evropske komisije o onom što ona radi za bezvizni režim.

"Radije bih rekao - ukoliko Butmir uspije da ostvari bolji politički dijalog, bolja klima bi olakšala i diskusije i usvajanje zakona u parlamentu, što je trenutno blokirano. Samo u tom smislu bi mogla da postoji veza između viza i stvaranja bolje političke klime", dodao je Hedberg.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...