Charles English
0

"Butmirski paket se ne može ignorisati"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ako BiH propusti priliku koju joj daje usvajanje butmirskog paketa, ona neće ostati na istom jer je status quo dugoročno neodrživ, a evropske integracije su jedini put kojim može osigurati dugoročnu stabilnost i ekonomski uspjeh, upozorio je danas u Sarajevu američki ambasador u BiH Charles English.

Držeći predavanje na Fakultetu političkih nauka, ambasador English je istaknuo da je SAD opredijeljen za uspjeh BiH, da će nastaviti podržavati BiH bez obzira na uspjeh butmirskog procesa, ali je upozorio stranačke lidere da moraju pokazati "da im je stalo".

Kao nikad od Daytona, a pitanje je da li će tako biti u skoroj budućnosti, BiH ima punu pozornost SAD-a i Evropske unije, koje putem butmirskog procesa žele da pomognu bh. liderima da naprave pravi izbor, da se okonča politički ćorsokak i poboljša način funkcioniranja zemlje.

BiH ne funkcionira kako treba i zato trpe njeni građani, a butmirski paket, koji možda nije savršen, fokusiran je na četiri bitna područja: priključenje Evropskoj uniji, prijenos nadležnosti na državu, usklađivanje Ustava BiH s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i uspostavljanje funkcionalne i efikasnije vlasti, naveo je English.

Istaknuo je da su lideri SAD-a i Evropske unije dali obećanje da će BiH, ako butmirski paket bude usvojen, biti čvrsto postavljena na put ka EU i NATO-u.

  • Ovo je ponuda koju ne možete ignorirati, poručio je.

Pitajući se zašto SAD i EU toliko brinu o butmirskom paketu, posebno u onim trenucima kada su lideri ukopani u svoje etničke i stranačke politike, English je rekao da postoji samo jedan odgovor: SAD je ozbiljno zabrinut za budućnost BiH i želi djelovati da se riješe problemi s kojima se ona suočava.

Međutim, građani BiH moraju znati da se ovakva pozornost SAD-a i EU ne može dugo održavati, posebno jer "naša vizija polako blijedi zbog mogućnosti da paket ne uspije", upozorio je English, dodajući da građani moraju pažljivo razmotriti cijenu neuspjeha.

  • Ostatak regije neće biti talac BiH koja je dospjela u politički ćorsokak. Da li BiH želi ostati u izolaciji? Nadamo se da će odgovor biti jasno "ne". Vrijeme je da se djeluje. Pitanje je jasno: ako se ne djeluje sada, onda kada?, kazao je English.

SAD može ostati angažiran, predstavljati svoje ideje, nastaviti poticati lidere da rade za opće dobro, "ali oni moraju djelovati".

  • Ne gajimo iluzije da je to lako, ali to što smo optimisti ne znači da smo naivni. Ako se ništa ne uradi, BiH će ostati zarobljena u mentalitetu 19. stoljeća, s tehnologijom 20. stoljeća i nesposobna da prati tokove 21. stoljeća, rekao je američki ambasador.

Kao najbolji prijatelj BiH, Sjedinjene Države pozivaju građane BiH da traže od lidera da dopuste SAD-u i EU da pomognu da trajno pozicioniraju BiH na njenom putu ka svjetlijoj budućnosti, kazao je američki ambasador u BiH Charles English.