Političari složni
0

Butmirski paket je minimum što bi u BiH trebalo učiniti

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Švedski ambasador u BiH Bose Hedberg rekao je da je sadržaj paketa iz Butmira za EU pretpostavljeni minimum koraka koje je potrebno napraviti kako bi BiH nastavila da se kreće ka članstvu u EU i NATO-u.

Hedberg je istakao da je svrha sastanaka visokih zvaničnika EU i SAD sa liderima političkih partija u BiH da se vidi koja vrsta konstruktivnih komentara može biti uključena u te prijedloge da bi se postigao dogovor.

On je rekao da je tokom sastanaka u Butmiru bilo jasno kako "sve što je  predloženo neće moći biti ostvareno".

Prema njegovim riječima, nepostizanje rezultata nakon nove runde razgovora značiće da BiH neće moći podnijeti zahtjev za kandidatski status u EU niti će se moći kretati ka članstvu u NATO.

"To bi značilo da je izbor vaših lidera  da nastave navoditi svoje sporove i svoje argumente i da ih smatraju važnijima od kretanja zemlje ka EU i NATO-u", rekao je on i dodao da će se neuspjeh najkonkretnije ogledati kroz strane investicije.  

Američki ambasador Charles English rekao je juče tokom razgovora sa novinarima u Sarajevu da pristup EU i NATO-u podrazumijeva da BiH mora dobiti nadležnosti koje će biti unesene u njen Ustav i podsjetio da su one definisane u procesima pristupanja Partnerstvu za mir i potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Te promjene treba da dovedu do usklađivanja Ustava BiH sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima kako bi zakonodavna i izvršna tijela postala dovoljno funkcionalna i efikasna da bi zadovoljila uslove za članstvo u EU. To su minimumi kojima se bave naši prijedlozi i ono što će BiH morati   postići na putu ka EU i NATO-u", rekao je English odbivši komentare kako su pregovori propali.

English je, kako piše "Oslobođenje", naglasio da ne postoji ništa u ponuđenom paketu što bi predstavljalo prijetnju dejtonskoj strukturi BiH.

"Svjesni smo složene situacije u kojoj se nalaze Hrvati u BiH. Nema boljeg načina da se riješe pitanja koja postavlja hrvatska zajednica u BiH nego obezbijediti uslove da se BiH čim prije priključi EU", rekao je.

Visoki zvaničnici EU i SAD doputovali su u BiH kako bi nastavili razgovore sa političkim liderima o paketu ustavnih promjena koje će BiH omogućiti podnošenje aplikacije za članstvo u EU i NATO-u uoči predstojećeg sastanka Savjeta za implementaciju mira 18. i 19. novembra.

Poziv za bilateralne sastanke na političkom i ekspertskom nivou upućeni su liderima koji su učestvovali u posljednjoj rundi butmirskih pregovora.