{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Butmirski centar za obuku na listi NATO-a

F
23.11.2007. u 12:41
0
0
Butmirski centar za obuku na listi NATO-a
0
Butmirski centar za obuku na listi NATO-a
Generalni sekretar NATO-a Jaap Hoop de Schefer obavijestio je ambasadore država članica NATO-a i ambasadore država članica programa Partnerstvo za mir o odluci da se Centar za obuku u operacijama podrške miru u Butmiru kod Sarajeva uvrsti na listu NATO/PfP centara za obrazovanje i obuku.
Ovom odlukom Centar koji je smješten u Butmiru postao je jedan od 15 verificiranih centara u okviru NATO-ovog programa Partnerstvo za mir (PfP).

Ovo će omogućiti razvijanje Centra i učešće u raznim vrstama aktivnosti civilnih i vojnih predstavnika iz 49 država.

Na ovaj način Bosna i Hercegovina se afirmira kao država koja je sposobna dati praktičan doprinos međunarodnom miru i sigurnosti.

Ministarstvo odbrane BiH, potaknuto povoljnim ocjenama komandanta NATO-ove škole u Njemačkoj o profesionalizmu i dostignutim visokim standardima u Centru za operacije podrške miru, u julu je pokrenulo inicijativu kod NATO-a koja je rezultirala potpisivanjem memoranduma o akademskoj saradnji i partnerstvu između NATO-ove škole i ovog centra i pozitivnom odlukom generalnog sekretara NATO-a.

Centar za obuku u operacijama podrške miru uspostavljen je u kampu Butmir u aprilu 2005. putem partnerstva 12 država, uključujući i SAD.

Misija PSTOC-a jeste da osigura međunarodno priznatu obuku i obrazovanje mlađim oficirima utemeljenu na međunarodno prihvaćenoj doktrini operacija podrške miru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: