{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Butmirski centar za obuku na listi NATO-a

F
23.11.2007. u 12:41
0
0
Butmirski centar za obuku na listi NATO-a
0
Butmirski centar za obuku na listi NATO-a
Generalni sekretar NATO-a Jaap Hoop de Schefer obavijestio je ambasadore država članica NATO-a i ambasadore država članica programa Partnerstvo za mir o odluci da se Centar za obuku u operacijama podrške miru u Butmiru kod Sarajeva uvrsti na listu NATO/PfP centara za obrazovanje i obuku.
Ovom odlukom Centar koji je smješten u Butmiru postao je jedan od 15 verificiranih centara u okviru NATO-ovog programa Partnerstvo za mir (PfP).

Ovo će omogućiti razvijanje Centra i učešće u raznim vrstama aktivnosti civilnih i vojnih predstavnika iz 49 država.

Na ovaj način Bosna i Hercegovina se afirmira kao država koja je sposobna dati praktičan doprinos međunarodnom miru i sigurnosti.

Ministarstvo odbrane BiH, potaknuto povoljnim ocjenama komandanta NATO-ove škole u Njemačkoj o profesionalizmu i dostignutim visokim standardima u Centru za operacije podrške miru, u julu je pokrenulo inicijativu kod NATO-a koja je rezultirala potpisivanjem memoranduma o akademskoj saradnji i partnerstvu između NATO-ove škole i ovog centra i pozitivnom odlukom generalnog sekretara NATO-a.

Centar za obuku u operacijama podrške miru uspostavljen je u kampu Butmir u aprilu 2005. putem partnerstva 12 država, uključujući i SAD.

Misija PSTOC-a jeste da osigura međunarodno priznatu obuku i obrazovanje mlađim oficirima utemeljenu na međunarodno prihvaćenoj doktrini operacija podrške miru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: