BiH
0

Bush: SAD ima jasan plan za pobjedu u Iraku

FENA
Sjedinjene Države nastaviće širiti slobodu širom svijeta i predvoditi globalnu ekonomiju – poručio je američki predsjednik George Bush u godišnjem govoru o stanju nacije koji je održao pred oba doma Kongresa i brojnim gostima na Capitol Hillu.

U svom petom govoru o stanju nacije, otkako je postao predsjednik, George Bush poručio je Amerikancima da je pred njima niz nimalo lakih odluka.

"U ovoj presudnoj godini vi i ja donijećemo odluke koje će odrediti budućnosti i karakter naše zemlje. Odlučićemo - ili da puni samopouzdanja progonimo neprijatelje slobode - ili da odustanemo od naših obaveza u nadi da ćemo imati bolji život…No, u vremenu kušnji, ne možemo se povući unutar naših granica izbjegavajući obaveze", rekao je predsjednik Bush, naglasivši: "Stoga će Sjedinjene Države nastaviti svoju predvodničku ulogu."

Govoreći o ratu u Iraku, predsjednik Bush je rekao da Sjedinjene Države pobjeđuju te da imaju jasan plan za pobjedu.

"Dok ostvarujemo napredak na terenu, a iračke snage sve više preuzimaju inicijativu, trebali bismo biti u mogućnosti smanjiti broj naših vojnika, No, te odluke donijeće zapovjednici na terenu, a ne političari u Washingtonu.

Što se tiče iranskog nuklearnog programa predsjednik Bush je rekao da svijet ne smije dopustiti tamošnjem režimu da se domogne nuklearnog oružja, uz opasku da je Iran "talac male skupine svešteničke elite koja izoluje i tlači ljude".

Bush je rekao kako svijet ne smije dopustiti da Iran razvije nuklearno oružje.

Razdvajajući Irance od iranskog režima, on je u poruci iranskom narodu rekao kako ga "Amerika poštuje" i kako se SAD nada da će jednog dana biti prijatelj sa slobodnim i demokratskim Iranom.

Bush je obećao nastaviti unapređivanje demokratije u svijetu kao oruđa za suzbijanje terorizma unatoč kritikama da ta politika može uroditi neočekivanim plodovima kao što je pokazala pobjeda militantnog Hamasa na nedavnim palestinskim izborima.

Bush je pozvao Hamas da "prizna Izrael, razoruža se, odbaci terorizam i radi na uspostavi trajnog mira".

On je takođe pozvao američke saveznike Saudijsku Arabiju i Egipat da prihvate dublje demokratske reforme.

Upozorio je da u Iranu, Sjevernoj Koreji, Siriji, Burmi i Zimbabveu nema demokracije i pozvao na njezinu uspostavu.

U svom govoru o stanju nacije osvrnuo se i na globalne ekonomske prilike kazavši da bi Amerika dugoročno trebala biti sve manje ovisna o stranim izvorima energije te je ponudio pozitivnu viziju budućnosti zemlje. On je lično na dan govora izvojevao važnu pobjedu – na dužnost je u Senatu potvrđen njegov kandidat za Vrhovni sud, Samuel Alito.

Suočen s niskom popularnošću Bush je u svom godišnjem obraćanju američkom Kongresu nastojao obnoviti povjerenje u svoje čelništvo.

"Jedini način da zaštitimo svoj narod, jedini način da osiguramo mir, jedini način da kontroliramo svoju sudbinu je naše predvodništvo, i Sjedinjene Države će nastaviti predvoditi", rekao je Bush u govoru čiji su televizijski prijenos pratili milioni Amerikanaca.

Navodeći kako u doba kušnje "izolacionizam i protekcionizam" mogu izgledati privlačno, Bush je upozorio kako je "jedina alternativa američkom predvodništvu dramatično opasniji i nemirniji svijet".

Odbacujući pozive kritičara za ubrzano povlačenje američkih snaga iz Iraka, Bush je kazao kako "nema mira u uzmaku".

Pored rata u Iraku rast cijena benzina je jedan od središnjih razloga padu Bushove popularnosti koja se kreće u blizini niskih 40 posto prema istraživanjima javnoga mišljenja.

"Amerika je ovisna o nafti, koja se često uvozi iz nestabilnih dijelova svijeta", rekao je on.

Bush je obećao povećati ulaganja u istraživanje alternativnih izvora energije s ciljem da se do 2025. godine za 75 posto smanji američki uvoz nafte s Bliskog istoka.

Inače, valja naglasiti da je mirovna aktivistica Cindy Sheehan, čiji je sin poginuo kao američki vojnik u Iraku, uhapšena u Kongresu nakon što je razvila antiratni transparent. Sheehan je stigla u Kongres kao gošća jednog demokratskog kongresmena iz Californije, a nakon hapšenja zadržana je na jednosatnom ispitivanju.

Demokrati su – kao što se i može očekivati od opozicione stranke – poručili Amerikancima da njihova zemlja – "može bolje". U ime Demokratske stranke Amerikancima se obratio tek izabrani guverner Virginije Tim Kaine koji je bio kritičan prema politici Bushove administracije na mnogim poljima: od nacionalne sigurnosti do ekonomije. Kaine je pozvao Amerikance da se upitaju: Je li politika predsjednika Busha najbolji način da se pobijedi u ratu protiv terorizma?

Demokrati su ponovili optužbe da je administracija dala Amerikancima netačne informacije o razlozima za napad na Irak, a da američkim vojnicima nije dala najbolju tjelesnu zaštitu i obavještajne podatke. Osvrćući se na ekonomska pitanja guverner Kaine je naglasio da su u proteklih pet godina Sjedinjene Države od velikog budžetskog suficita došle do velikog manjka.