BiH
0

Bush i Kerry zanemarili kampanju zbog obilježavanja 11. septembra

NINA
Hiljade ljudi okupile su se jučer u New Yorku, Washingtonu i Pennsylvaniji da bi obilježili treću godišnjicu od terorističkih napada na Sjedinjene Američke Države 11. rujna, u kojima je poginulo oko 3.000 ljudi.

Roditelji poginulih u terorističkim napadima drhtavim glasovima čitali su imena žrtava, što je trajalo više od dva sata, a minute šutnje obilježene su u 8.46 i 9.03 sati po američkom vremenu, kao sjećanje na trenutke kada su dva aviona udarila u tornjeve Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku, kao i još dva puta kasnije trenutke kada su se tornjevi srušili.

Američki predsjednik George Bush i njegov protukandidat na idućim izborima demokrat John Kerry ostavili su jučer izborne kampanje po strani da bi obilježili trogodišnjicu terorističkih napada na New York i Washington.

Bush se založio da SAD "ostane u ofenzivi" kada je u pitanju borba protiv globalnog terorizma, a senator Kerry, koji je optužio svog republikanskog rivala zbog taktike u toj borbi koja je unijela podjelu među stanovnike SAD-a, rekao je da Amerikanci mogu pobijediti svoje neprijatelje ukoliko "ostanu zajedno".