BiH
0

Bush doputovao u Veliku Britaniju

Klix.ba
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, George Bush doputovao je u London u višednevnu posjetu Velikoj Britaniji, na poziv kraljice Elizabete II.

Pravdajući vojnu intervenciju u Iraku i Avganistanu, američki predsjednik George Bush je izjavio da nas masivna upotreba sile nekada štiti protiv haotičnog svijeta kojim vlada sila.

Obraćajući se zvanicama u Vajthol palati u Londonu, predsjednik Bush je upozorio da najveću prijetnju našeg doba predstavljaju zločesti diktatori i teroristi koji bi se domogli oružja za masovno uništavanje.

SAD i Velika Britanija u svojoj politici ne slijede samo svoje interese već nastoje da šire prostore slobode i mira koji ta sloboda donosi istakao je predsjednik Bush.

Britanska kraljica Elizbeta Druga i njen suprug Filip prethodno su docekali americkog predsjednika u Bakingemskoj palati uz sve državne počasti.

Susret sa britanskim premijerom najavljen je za sutra. Odmah po dolasku američkog predsjednika u Londonu su sinoć održani prvi protesti.

U međuvremenu, novo istraživanje javnosti koje je proveo dnevnik "The Guardian" pokazuje da većina Britanaca pozdravlja posjetu predsjednika Busha njihovoj zemlji te da su proamerički nastrojeni.

Za sutra su najavlje masovne anti ratne demonstracije u kojima se očekuje oko 100.000 ljudi.