{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Busek: Bosna i Hercegovina najveći problem

F
11.3.2008. u 17:55
0
0
Busek: Bosna i Hercegovina najveći problem
0
Busek: Bosna i Hercegovina najveći problem
Erhard Busek, bivši posebni koordinator Pakta o stabilnosti u jugoistočnoj Evropi, smatra da je Bosna i Hercegovina najveći problem na Balkanu. "Najteži problem 'regije' predstavlja 'unutarnja integracija Bosne i Hercegovine", izjavio je Busek u intervjuu za "Wiener Zeitung".
„To je zemlja iz koje se stanovnici iseljavaju, u kojoj se gospodarski malo toga pokreće, gdje nema zajedničkog identiteta. Ondje vidim na duge staze teške probleme i u kontekstu evropske integracije“, izjavio je Busek, prenijela je Hina.

Srbija je zbog neuspjeha vlade u politici prema Evropskoj uniji i Kosovu 'srednjoročno gledano problematično dijete Balkana', rekao je Busek, dodajući: "Ne vjerujem da će stanje s Kosovom brzo proći. Ko više od 600 godina u pamćenju zadrži bitku na Kosovu, taj i u drugim pitanjima ima veliki kapacitet sjećanja."

Na Kosovu se može pokrenuti razvoj uz pomoć pouzdanog pravnog poretka i osiguranih ulaganja, a to se može 'odlučujuće poboljšati razjašnjavanjem statusnog pitanja', smatra Busek.

Kad se govori o organiziranom zločinu i korupciji na Kosovu, 'treba se biti malo oprezniji'.

„Ne usuđujem se praviti usporedbu razine korupcije u južnoj Italiji, Rumuniji i na Kosovu“, rekao je Busek, koji smatra da se, kad je riječ o Kosovu, donose jednostrane ocjene.

Busek smatra da je Uprava Ujedinjenih naroda na Kosovu dio korupcijske i kriminalne mreže na Kosovu, i da bi umjesto nje trebalo uvesti upravu Evropske unije.

Busek se zauzima za to da sve balkanske zemlje dobiju status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, kao i za ukidanje viza za cijelu regiju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: