BiH
16

Burzić i Mektić dogovorili bolju saradnju: Predmeti se ne rade zbog spektakla

Piše: Š. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić posjetio je danas Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu te razgovarao sa glavnom kantonalnom tužiteljicom Dalidom Burzić i njenim saradnicima o razvijanju boljih odnosa između državnih policijskih i sigurnosnih agencija i Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

"Nametnulo se mnogo tema i pitanja, kao i ključnih stvari vezanih za naš zajednički rad u jačanju vladavine prava i u uspostavljanju bolje i efikasnije pravne države. Na nama je da razvijamo dobre odnose između sigurnosnih agencija i tužilaštva, jer svakako ne postoji nijedan razlog da ne sarađuju državne policijske i sigurnosne agencije sa kantonalnim tužilaštvima i tužilaštvima entiteta, ako je to u interesu pravde i vladavine prava. Mi moramo suzbiti, spriječiti i rasvijetliti krivična djela te dovesti do odgovornosti ljude koji su počinili kriminalne radnje", rekao je ministar Mektić.

Naročito je pohvalio rad Tužilaštva KS i glavne tužiteljice Dalide Burzić te naveo kako u posljednje vrijeme ostvaruju dobre rezultate i kako će se Ministarstvo potruditi da što bolje doprinese održanju tog trenda.

"Radimo na tome da razvijamo bolje odnose, uspostavljamo jaču saradnju i da sigurnosne agencije budu efikasniji servis tužilaštvima, na najbolji mogući način pomognu pri otkrivanju krivičnih djela i izvođenju izvršilaca pred lice pravde", poručio je ministar.

Tužiteljica Dalida Burzić zahvalna je Mektiću na posjeti te je kazala kako je upravo Ministarstvo sigurnosti BiH prepoznalo angažman i trud ove institucije u suzbijanju privrednog i organizovanog kriminala i korupcije.

"Zaključak današnjeg sastanka jeste da pravnih prepreka u saradnji policijskih agencija i tužilaštva, ukoliko su na istom zadatku, nema. Naše tužilaštvo je sarađivalo sa svim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH. Ovo je važan dan za mlade tužioce koji stalno rade u posljednje vrijeme i ne idu kući kako bi završili svoj posao. Predmeti se ne rade zbog spektakla, nama je stalo do predmeta, a rezultat toga je da je svako hapšenje koje smo obavili u posljednjih godinu dana završilo optužnicom na sudu", navela je Burzić te dodala kako Tužilaštvo radi ozbiljno, na osnovu dokaza i po zakonu.

Ministar Mektić kazao je i nekoliko riječi o Državnom tužilaštvu koje je ocijenio nesposobnim i nevoljnim za rad i procesuiranje predmeta, naročito onih vezanih za korupciju i predmeta u kojima je navedena višemilionska šteta državi BiH.

"Tužilaštvo BiH nije u stanju da uspostavi dobru organizaciju koja daje rezultate. Srećom, postoje tužilaštva na nižim nivoima koja to kompenziraju. Državno tužilaštvo treba shvatiti kako građani smatraju da su oni najefikasnija oštrica u borbi protiv kriminala", dodaje Mektić.