Nevjerovatni komentari
165

Burno u Skupštini KS: Poturak uputio neumjesne komentare o odjeći ministrice Nikolić

S. Š. U.
Foto: I. L./Klix.ba
Tokom današnje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo došlo je do burne rasprave nakon što je zastupnik Dževad Poturak neprimjereno komentirao odijevanje ministrice Aleksandre Nikolić.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Aleksandra Nikolić odgovarala je danas na zastupnička pitanja u Skupštini Kantona Sarajevo. U jednom trenutku, zatupnik SBB-a Dževad Poturak, komentirao je njeno odijevanje što je šokiralo sve prisutne.

"Gospođa Nikolić je danas došla neprimjereno obučena, došla je kao da je pošla na plažu. Još joj samo fali krtola i paradajz da stavi pored sebe, ali eto. Nadam se da je ovaj šou i zadruga spremna dalje za raditi", kazao je Poturak.

Nakon ovakve izjave, Poturka je upozorio predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić da čuva dignitet ministrica i zastupnika, kao i Skupštine u kojoj sjedi.

"Kao žena, kao zastupnica, bih od Vas tražila lično da uvedete red, da se ne dozvoli seksistički istup zastupnika Poturka, koji je upravo ministrici dao vrlo pogrdno tumačenje njenog oblačenja. Ja se jako uznemireno i uvrijeđeno kao žena osjećam, da neko u ovoj sali dok ja diskutujem o radu Skupštine sudi mene po mom možda izgledu. Je li to Vaš način djelovanja u skupštini KS? Trebate da se izvinite u ime svih ljudi koji su Vam dali glas jer to što ste uradili je neprimjereno radu jednog parlamenta", kazala je zastupnica Vildana Bešlija.

Okerić je morao upozoriti zastupnika Poturka da ne "oštećuje inventar Skupštine" te da kad "kući dođe, lupa".

"Ja sam zaista, ne znam kako bih vam izrazila kako se osjećam u ovom momentu. Ovo je toliko... zaista ne znam šta bih rekla na ovakve seksističke napade. Da sam neko ko je muškog roda, sigurna sam da mi se niko od vas ne bi tako obratio", kazala je vidno uznemirena ministrica Nikolić.

Dramu u Skupštini KS i izjavu Poturka je komentirao i kantonalni premijer Edin Forto.

"Zastupnik Poturak istoga trena mora se izviniti ministrici Aleksandri Nikolić. Komentisati način oblačenja ugledne profesorice je ne samo seksizam u javnom prostoru, već i odraz nekulture. Jedno je biti čovjek iz naroda, a nešto sasvim drugo prostak", komentirao Forto.

Ministrica Nikolić najavila je da će obaviti konsultacije kako bi se utvrdilo da li je došlo do povrede nekog zakona.