Dobacivanje, vikanje
122

Burno u Skupštini KS, opet tenzije između Konakovića i Čampare

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U nastavku sjednice Skupštine KS nakon izlaganja ministrice pravde Lejle Brčić, uslijedila rasprava duga skoro sat vremena između delegata Aljoše Čampare i predsjedavajućeg Skupštine Elmedina Konakovića o Poslovniku zbog koje su ostali delegati negodovali jer su uzaludno potrošili vrijeme.

Konaković je zbog Čamparinog "dobacivanja i vikanja" kazao kako će ga vjerovatno prijaviti Etičkom odboru zbog ponašanja i upozorio ga nekoliko puta da ne prekida izlaganja ministara i drugih delegata.

Problem je nastao kada je umjesto ministra Srđana Mandića obrazloženje za tačku 10. Prijedlog odluke o vršenju ovlaštenja skupštine u javnim preduzećima čiji je osnivač Kanton Sarajevo dala ministrica Lejla Brčić. Uslijedila je rasprava o poslovniku jer su se delegati Dević i Čampara žalili kako je došlo do povrede poslovnika jer nije obrazlagao i odgovarao najavljeni ministar Mandić.

Konaković je rekao kako na određena pitanja delegata može odgovoriti bilo ko iz Vlade ako Vlada smatra da neko drugi, osim resornih ministara ima potrebne informacije, te da osim ministara mogu dovesti i druge osobe ako smatraju da mogu dati odgovor. Naglasio je kako je to po zakonu, pravilniku itd.

Čampara je kazao kako je Vlada trebala dati punomoć drugom ministru ako ministar Mandić nije mogao odgovoriti na pitanje, te poručio Konakoviću da se ne trudi objašnjavati nešto što ne može objasniti ni maloj djeci.

Predsjedavajući Skupštine replicirao je kazavši kako u parlamentarnoj praksi nije zabilježeno da Vlada daje punomoć nekome da odgovori na pitanje.

"Ako nađete u bilo kojoj instituciji, od državnog do općinskog nivoa, u bilo kojoj skupštini ovaj primjer koji ste vi pokušali izvesti sa ministrima skočit ću s Jatovog nebodera i to laste. Ovo je nezabilježeno", kazao je Čampara.

Konaković mu je odgovorio kako ima svjedoke koji će to potvrditi da je to bila praksa ali da to neće učiniti iz straha da ne bi skočio.

Ova rasprava izazvala je negodovanje ostalih delegata koji su kazali kako se trebaju vrati na suštinu, a to je rasprava o Odluci.

"Vidi se simpatija između vas predsjedavajući i Devića, pogledi i ostalo. On uvijek govori da ste iz iste stranke. Pa i sa Čamparom. Ali zašto biste nas opterećavali time", rekao je Marić.

Nakon još nekoliko replika da li je ministrica Brčić trebala odgovarati na pitanja ili ne, uslijedila je rasprava o sadržaju Odluke kojom Vlada KS želi osigurati aktivniju uloga osnivača i Vlade u procesu nadzora nad radom upravljačkih struktura kantonalnih javnih preduzeća, ali i samih preduzeća te da Vlada i resorna ministarstva preuzmu aktivniju ulogu u samom radu skupština kantonalnih javnih preduzeća.

Na kraju je premijer KS Edin Forto da prijedlog da se Odluka preinači u Nacrt i da ide u javnu raspravu u trajanju od 15 dana što je Skupština jednoglasno usvojila. Poručio je kako su delegati ovom raspravom obezvrijedili rad na ovoj Odluci i uvrijedili Vladu komentarima o kompetentnosti ministara da odgovaraju na pitanja.