Poništen sporni zakon
1

Burne reakcije iz RS-a na današnju Schmidtovu odluku: Od uvreda do poziva na ustanak

B. R.
Christian Schmidt, visoki predstavnik (Foto: T. S./Klix.ba)
Christian Schmidt, visoki predstavnik (Foto: T. S./Klix.ba)
Zvaničnicima u Republici Srpskoj nije prihvatljiva odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta da poništi Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske.
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je prvi reagirao poručivši visokom predstavniku da "kupi jednosmjernu kartu za Njemačku". Sramna je izjava njegove stranačke kolegice i državne parlamentarke Sanje Vulić da je ministrica vanjskih poslova Bisera Turković (SDA) "vodila Schmidta na tekiju na Mejtaš, pa je omađijan".

Za generalnog sekretara Vlade Republike Srpske Sinišu Karana ova odluka je pokazatelj da je Bosna i Hercegovina, kako je rekao, protektorat.

"Bosna i Hercegovina nema suverenu vlast. Vlast imaju entiteti, ovo je sada klasičan protektorat. Najveća krivica je na Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, koji je to dozvolio poslije prve odluke visokog predstavnika", konstatovao je Karan.

Nije izostala ni reakcija iz zakonodavne vlasti Republike Srpske i još jednog Dodikovog stranačkog kolege. Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), koja je usvojila sporni zakon, Denis Šulić je izjavio da odluka visokog predstavnika ne mijenja ništa.

"Imovina je Dejtonskim mirovnim sporazumom data Republici Srpskoj i nijedna odluka to ne može promijeniti. Republika Srpska će na tom planu nastaviti da čuva i jača svoje institucije", naglasio je Šulić.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić je pozvao na "ustanak" protiv Schmidta.

"Svi moramo ustati protiv Christiana Schmidta. Ne prihvatamo više njegovo donošenje odluka i nametanje zakona. Ovdje je jasan cilj, a to je da Republika Srpska ostane prazna ljuštura - bez imovine, bez institucija, bez ovlaštenja. Schmidtov cilj, njegovih mentora kao i bošnjačkih političara jeste unitarna Bosna i Hercegovina. Ovo je možda i glavni korak ka tom cilju. Odgovor mora biti jasan, u pitanju je Republika Srpska", poručio je Nešić.

S druge strane, većina stranaka sa sjedištem u Federaciji Bosne i Hercegovine su pozdravile ovu odluku te su pozvale na poništavanje i drugih neustavnih zakona, a koje je usvojila NSRS.