Veliko interesovanje
39

Burna rasprava u Općini Centar o parku Hastahana: Hoće li se graditi ili ne?

M. A.
Redovna 41. sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo počela je jutros u 10 sati u velikoj općinskoj sali, a najzanimljivija tačka dnevnog reda je rasprava i glasanje o izmjenama regulacionog plana za lokalitet park Hastahana na Marijin-Dvoru.

Naime, stanovnici Marijin-Dvora već neko vrijeme se protive građenju u Parku Hastahana i navode argumente za takvo nešto. Međutim, nisu optimistični da će doći do promjena. Sjednicu prati veliki broj građana.

Građani prate zasjedanje (Foto: H. M./Klix.ba)
Građani prate zasjedanje (Foto: H. M./Klix.ba)

"Bojim se da se neće promijeniti ništa posebno. Nema volje vladajućih u Općini za takvo nešto. Arhuškom konvencijom trebali bi čuti glas građana, posebno onih kojih se to tiče, ali bojim se da ne živimo u takvom društvu", kazala je jedna od stanovnica općine Centar.

Građani prate zasjedanje (Foto: H. M./Klix.ba)
Građani prate zasjedanje (Foto: H. M./Klix.ba)

Isto tako, navode i to kako nisu samo nostalgični u vezi s parkom, već govore kako će ovaj problem dovesti i do niza problema u svakodnevnom životu.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić (Foto: H. M./Klix.ba)
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić (Foto: H. M./Klix.ba)

"Problem građenja na lokalitetu Hastahana dovest će i do mnogih problema kao što su oni vezani za normalno odvijanje saobraćaja, kao i onih u vezi s klimatskim, ekološkim i zdravstvenim segmentom. Ovaj prostor se ne smije dirati, a učinjene greške trajno narušavaju kvalitet življenja u gradu", naveli su iz Društva prijatelja Grada Sarajeva, čiji su predstavnici danas bili prisutni.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Iz ovog udruženja su o ovom problemu pisali čak i Centralnoj banci BiH, tj. guverneru Softiću, od kojeg su očekivali podršku, ali govore kako nisu dobili odgovor.

U toku je rasprava o četvrtoj tački dnevnog reda koja se odnosi na Prijedlog odluke o usvajanju izmjena i dopuna te provođenju Regulacionog plana Gradski centar "Marijin Dvor" - za lokalitet Hastahana.

Posebno su glasni vijećnici iz opozicionih stranaka u Općinskom vijeću Centar, koji su kategorično protiv bilo kakve gradnje u parku Hastahana.

Denis Challenger (Foto: H. M./Klix.ba)
Denis Challenger (Foto: H. M./Klix.ba)

Današnjoj sjednici prisustvuje i grupa građana koja je svako javljanje vijećnika iz vijećničke većine ispratila zvižducima, dok je javljanja Denisa Challengera i Amre Zulfikarpašić ispratila gromoglasnim aplauzima.

"Nadam se da ćemo za deset ili 15 godina, ako ne prođe regulacioni plan, vidjeti našu djecu kako se igraju u Hastahani i da nećemo vidjeti zgradu u kojoj neki tajkuni broje novac", kazao je Denis Challenger, vijećnik SDP-a, nakon čega je nastupio aplauz prisutnih građana.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Amra Zulfikarpašić kazala je kako je ovo primjer borbe za pravdu i još jednom je izrazila nadu kako će Hastahana ostati zelena i lijepa kao što je to bila i dosad.

"Moja djeca se tu igraju i ja ću krivično goniti svakoga ko bude za uništavanje zelene površine u Hastahani. Dakle, usvajanjem današnjeg prijedloga uništavanja zelene površine neće biti. Neki su mi čak i psovali prije sjednice zbog mojih stavova", kazao je Sulejman Haljevac iz SBB-a koji je glasao za izmjenu regulacionog plana.