Majkić predložila
40

Burna rasprava u Domu naroda Parlamenta BiH o "djelovanju ministrice Turković"

FENA
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je, na prijedlog delegatkinje Dušanke Majkić, razmatrao "Informaciju o nezakonitom i neprofesionalnom djelovanju ministrice vanjskih poslova BiH".

Dušanka Majkić je, obrazlažući ovu tačku dnevnog reda, kazala da je to poteklo zbog "zaista neobjašnjivih poteza koje ministrica povlači".

"Njene izjave često izlaze van okvira Ustava i zakona, ona često svojim zaključcima proizvodi štete koje je teško poslije sanirati, ona ne poštuje odluke Predsjedništva BiH, ne poštuje zaključke Parlamenta i sve to nalaže da ovaj visoki dom ima obavezu da o tome raspravlja", navela je Majkić prilikom utvrđivanja dnevnog reda.

Tokom delegatske diskusije, Majkić je kazala da je to sublimirala u nekoliko tačaka "u nadi da će samo Ministarstvo, kao druga strana, napraviti određeni materijal koji će nama poslužiti za raspravu na sjednici Doma".

"Bilo bi interesantno da nekoliko pitanja ministrica objasni. Zašto ona opstruira dogovor s nadležnim institucijama BiH oko formiranja ekspertnog tima za Trgovsku goru, čije imenovanje je prethodno podržalo Vijeće ministara i ona lično", navela je Majkić.

Navela je i to da je, po Ustavu BiH, Predsjedništvo BiH nadležno za vođenje vanjske politike.

"Kako je moguće da se ona ne obazire na to, čak i kad su u pitanju zaključci koji se odnose, ne samo na srpskog člana, nego na sva tri člana Predsjedništva BiH. Ona ni to ne poštuje", navela je Majkić.

Dodala je i to da je u Predsjedništvu BiH donesen zaključak da nema prijema u DKP mrežu dok se ne napravi analiza, i to po nacionalnoj osnovi, kakva je zastupljenost ljudi koji su angažirani u DKP mreži, i da se o tome obavijesti Predsjedništvo BiH.

Majkić je navela da ministrica Turković „neuspješnog direktora Agencije za unapređenje stranih investicija Gordana Milinića, kadra SDS-a, kojem PSBiH nikada nije usvojila ni jedan izvještaj o radu, imenuje na mjesto ministra savjetnika u Pekingu“.

Delegatkinja Majkić je navela i „instrukcije DKP-u vezano za to da se zastave spuste na pola koplja“.

"Posebno kako je to naslovljeno, instrukcija za postupanje u skladu s odlukom o poglašenju 11. jula 2020. godine danom žalosti. Zar član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije mogao također uraditi nešto slično, pa poštujući srpske žrtve na isti način reagovati, ali nije", kazala je Majkić, navodeći neke od razloga za pokretanje ove rasprave.

Napomenula je da će Predsjedništvo BiH, također, voditi raspravu o ovoj temi, te da se nada „da će ministrica spremati to za Predsjedništvo i da će na taj način imati mogućnost da spremi i za Dom naroda, jer nije dobro da nikad niko ne odgovara pred parlamentom za ono što radi i kako se ponaša“.

Delegat Mladen Bosić je, osvrnuvši se na diskusiju Dušanke Majkić vezano za Gordana Milinića, je kazao da je on bio ambasador u četiri države i „za vrijeme vlasti SDS i za vrijem vlasti SNSD-a“.

"Da li je on bio uspješan ili neuspješan na mjestu direktora FIPA-e, to nije relevantno uopšte za ovu temu. Pretpostavljam da znate da Predsjedništvo BiH imenuje ambasadore, a da Ministarstvo imenuje zaposlene u Ministarstvu. Milinić je zaposlen u Ministarstvu od prvog saziva Ministarstva", kazao je Bosić.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Asim Sarajlić je osvrnuvši se na sam naziv informacije "o nezakonitom i neprofesionalnom djelovanju ministrice vanjskih poslova BiH“, kazao da će neki drugi ocjenjivati da li je nezakonito i neprofesionalno.

Komentirajući navod Dušanke Majkić da je ministrica Turković opstruirala dogovor s nadležnim institucijama u vezi Trgovske Gore, kazao je da je ministrica nedavno bila na licu mjesta i dio je rješenja.

"Posebno što joj stavljate na teret gospođo Majkić, zastave na pola koplja za 11. juli. Mi pričamo ovdje o nekim civilizacijskim vrijednosima, pričamo o povjerenju, pričamo o našem zajedničkom putu ka EU, a vama je sporna zastava na pola koplja", kazao je Sarajlić.

Također je kazo i to da „ima Predsjedništvo BiH, kolektivni šef države, koji je šef i za spoljnu politiku, ima Zoran Tegeltija čija je Turković zamjenica u Vijeću ministra BiH, i neka se ove stvari rješavaju“.

"Razumijem vašu političku poziciju, ali vas molim da zadržimo jedan nivo digniteta i ovoga Doma i da probamo graditi neke odnose, a ovaj papir to sigurno nije", kazao je Sarajlić.

Delegat Denis Bećirović je kazao da ga ne interesuje stranački aspekt ove teme, nego da ga zanima činjenica da je Turković potpredsjednica državne vlade BiH.

"Postavljam pitanje šta je cilj ovog pristiska na nju? Ako bi u četiri riječi mogao da opišem ovaj prijedlog delegatkinje Majkić, onda bi te četiri riječi glasile - neprincipijelno, nedosljeno, licemjerno i selektivno. Jer da je drugačije, bilo bi drugačije i postavljeno. Kad govorimo o vanjskoj politici, prvo bi morali krenuti od Predsjedništva BiH", naveo je Bećirović.

Dodao je da u tekstu koji im je dostavljen, Majkić kaže da "ministrica Turković često izlazi van ustavnih okvira“.

"Da ste vi dosljedni, principijelni, ne bi vi selektivno ovako govorili samo o jednom ministru, već bi krenuli od Predsjedništva BiH, od vašeg stranačkog šefa, člana Predsjedništva BiH, pa bi analizirali koliko puta i kako izlazi izvan ustavnog okvira. Da ste to sve naveli, onda bi to imalo nekakvog smisla. Ovako nema nikakvo smisla", istaknuo je Bećirović.

Predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda Lidija Bradara je tokom diskusije predložila zaključak kojim bi se zadužilo Vijeće ministara BiH da u roku od 45 dana od njenog usvajanja, pripremi i dostavi Domu naroda PSBiH, odgovarajuće izvješće o radu koje će poslužiti izaslanicima za kvalitetnu i sadržajnu raspravu o stanju u Ministarstvu vanjskih poslova BiH i postupcima ministrice vanjskih poslova BiH.

"Da ne prejudiciramo mi niti sadržaj teksta. Možda će nas izvješće demantirati u svakom pogledu, možda će nama ministrica reći s kakvim se problemima susreće", kazala je Bradara.

Nakon što su delegati okončali raspravu o ovoj informaciji, uslijedilo je i glasanje o njoj, te je zbog nedostatka entetske većine upućena kolegiju na usaglašavanje.

Dom naroda je razmatrao još nekoliko tačaka dnevnog reda čime je i okončana današnja sjednica.