Narodna skupština RS
0

Burna rasprava o rebalansu budžeta

FENA
U Narodnoj skupštini RS-a počela je već na početku burna rasprava o Prijedlogu rebalansa entitetskog budžeta, a prije uvodnog izlaganja ministra finansija RS-a Aleksanda Džombića skupštinsku salu napustili su poslanici SDS-a.

Šef poslaničkog kluba te stranke Borislav Bojić to je obrazložio riječima da je ministar Džombić "ignorisao i nije uvažio primjedbe SDS-a prilikom utvrđivanja budžeta za ovu godinu“.

Nakon Džombićevog izlaganja poslanici SDS-a su se vratili u skupštinsku salu, a Bojić je zatražio od Vlade da objelodani i pismo namjera za aranžman s MMF-om kako bi se, naveo je, vidjelo po kojem se to osnovu samo RS kreditno zadužuje u iznosu o 200 miliona eura, a koje je veće od "ukupnog zaduženja koje je veće od ukupnog zaduženja koje je RS ima u posljednjih 15 godina“.

Ministar finansija RS-a rekao je da razlog donošenja rebalansa budžeta za ovu godinu ograničen rok za njegovo usvajanje, a u skladu s uvjetima Međunarodnog monternog fonda za odobrenje trogodišnjeg stand-by aranžmana Bosni i Hercegovini.

Predloženim rebalansom predviđene su uštete od 70 miliona KM, odnosno budžetski okvir će sa 1,67 milijardi KM, biti smanjen na 1,6 milijardi KM.

Rebalansom su smanjena izdvajanja za povratak, odnosno Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe RS-a imat će za 15 miliona KM manje prihoda, Fond zdravstvenog osiguranja RS-a za 15 miliona KM manje prihoda, dok bi uštede po osnovu boračko-invalidske zaštite trebalo da iznose 13 miliona KM.

Također, u RS-u će ove godine biti zamrznuta isplata boračkog dodatka u iznosu od 12 miliona KM.

Od najznačajnih ušteda, Džombić je izdvojio i Ministarstvo prosvjete i kulture u iznosu od 2,6 miliona, MUPRS-a od milon KM, a kod Ministarstva pravde uštede iznose šest miliona KM...

Izvršenje prihoda u entitetskom budžetu za prvih šest mjeseci ove godine manje je u odnosu na plan budžeta, te je procijenjeno da će do kraja godine ukupni budžetski prihodi iznositi 1,37 milijadi KM, odnosno 198 posto manje u odnosu na planirani budžet.

Prethodno je opozicija RS-a tražila da se o rebalansu budžeta raspravlja u redovnoj procesudi, što nije prihvaćeno, kao ni njihovi zahtjevi da se razmatraju i revizorski izvještaji o poslovanju Generalnog sekretarijata Vlade RS-a i Ministartsva za ekonomske odnose i regonalnu saradnju, zbog povećanja sredstava za predstavništva RS-a u svijetu gdje je utvrđena kupovna autombila i još neka nepridržavanja zakona.

To je bio razlog i da je SDS isticao da bi resorna ministarka Jasna Brkić trebala da podnese ostavku.