Narodna skupština RS-a
0

Burna rasprava o radu RTRS-a

FENA
Poslanici Narodne skupštine RS-a razmatrali su danas u Banjoj Luci uz brojene suprostavljene stavove Izvještaj o realizaciji plana za 2007. i Plan rada za ovu godinu Radio-televizije RS (RTRS). U raspravi nisu učestvovali poslanici opozicije, SDS-a i radikala, zbog činjenice da ta televizija nije omogućila direktan televizijski prijenos Skupštine.

Taj potez poslanici stranaka vladajuće koalicije nazvali su predizbornim trikom.

Poslanik Dušan Stojičić optužio je RTRS da je postala servis aktulene vlasti i Vlade RS-a. "Naćićemo načina da RTRS istrgnemo iz kandži vladajuće stranke“, rekao je on.

Poslanik Stranke za BiH Muharem Murselović kazao je da poslanici te stranke ne mogu podržati izvještaj o radu RTRS-a u prošloj i plan za ovu godinu, ističući da ima puno stvari sa kojima nisu zadovoljni.

Ukazao je da je u Upravnom odboru RTRS-a istekao mandat članu iz reda bošnjačkog naroda te da je u Programskom savjetu zastupljen samo jedan član Bošnjak, što, smatra Murselović, nije uredu.

"Kada pogledamo nacionalnu zastupljenost, nešto manje od dva posto je Bošnjaka od ukupno 509 zaposlenih, što nije dovoljno da bi se na bilo koji način afirmisao programski sadržaj kada su u pitanju Bošnjaci“, rekao je Murselović.

Poslanik SDA Ramiz Salkić upozorio je, također, da bošnjački narod nije dovoljno zastupljeni u programu te medijske kuće, a upitao je šta je motiv da novinari sa RTRS-a, ako je stabilna finansijska situacija kao što se predstavlja, prelaze na Federalnu televiziju i u druge medijske kuće.

I poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) RS-a Milanko Mihajlica ima zamjerke na rad te medijske kuće, navodeći da će se ta stranka boriti protiv toga da RTRS bude partijska televizija pod bilo čijim uticajem.

Iznijete su i druge primjedbe u vezi s radom javnog emitera RS-a. Tako je poslanik Demokratskog narodnog saveza (DNS) RS-a Spomenka Jovanović ukazala na loš signal RTRS-a u pojedinim dijelovima tog entiteta, kao što je općina Zvornik. I poslanici iz Partije demokratskog progresa (PDP) su ukazali na taj problem i u drugim općinama.

Većinu primjedbi u završnom obraćanju direktor RTRS-a Dragan Davidović ocijenio je kao neosnovane.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica smatra da je rad RTRS-a veoma dobar kako u programskom tako i u drugim segmentima.

Poslanik te stranke Siniša Dodik smatra da nema razloga da opozicija govori "o medijskom mraku" u RS-u, a naveo je i da neke aktivnosti pojedinih nosilaca vlasti u RS-u i dobri projekti koji su odrađeni nisu bili popraćeni od strane RTRS-a.

Predsjednik Upravnog odbora RTRS-a Zoran Levi kazao je da je ta medijska kuća u prošloj godini ostvarila 18,8 miliona KM prihoda i 17,6 miliona KM rashoda. Bruto dobit bila je 1,1 milion KM.

U Izvještaju o realizaciji plana za 2007. i planu rada za ovu godinu ovog javnog emitera RS-a, se navodi da je od RTV takse ostvareno 11,8 miliona KM prihoda, marketinga 3,8 miliona, a od vlastite djelatnosti 3,1 milion KM. RTRS u ovoj godini planira ostvariti 16,6 miliona KM prihoda, 16,5 miliona KM rashoda, te 80.000 KM bruto dobiti.

Novi objekat RTRS-a - RTV dom, projektovan je i gradi se na pet nivoa, površine neto korisnog prostora 6.240 kvadratnih metara, kaže se u ovom izvještaju. RTRS ima 509 zaposlenih, među kojima je 475 srpske nacionalnosti, 14 hrvatske, deset bošnjačke, šest crnogorske, a po jedan makedonske, italijanske i jevrejske nacionalnosti.

Navodi se i da je već tri godine na RTRS-u stalno otvoren konkurs za kadrove iz reda druga dva konstitutivna naroda i nacionalnih manjina u BiH.

Poslanici su danas prethodno prihvatili Izvještaj o analizi i planu aktivnosti po pitanju traženja nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina, kao i Konsolidovani izvještaj o investiranju javnih sredstava.