Sporne cifre
12

Burna rasprava o novcu za izgradnju autoputa Banja Luka - Doboj okončala sjednicu NSRS-a

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Poslanici opozicije u Narodnoj skupštini RS-a tražili su večeras od entitetske vlade tačan podatak koliko će ukupno koštati izgradnja autoputa Banja Luka - Doboj, a cifre su izazvale burnu suprostavljenu raspravu.

Tvrde da je Vlada jedne podatke dostavila na ratifikaciju u Vijeće ministara BiH, koji govore da će autoput koštati oko 600 miliona eura, dok je u dokumentima dostavljenim parlamentu RS-a navedeno da će s dodatnim zaduženjem od 47 miliona eura iznositi ukupno 402 miliona eura, što je povećanje od 15 posto u odnosu na prvobitno ugovorenu cijenu.

Uime Vlade RS-a pomoćnica ministra saobraćaja i veza RS-a Nataša Kostić je odgovorila na prozivke opozcionara, navodeći da je kreditno zaduženje RS-a kod EBRD-a za izgradnju prve dionice autoputa 185 miliona eura, dok se kod EIB-a zadužila za 160 miliona eura, s tim da se sada dodatno zadužuje za 47 miliona eura, te još 10 miliona dodatno od EBRD-a.

Kostić je navela da je dosad za izgradnje autoputa povučeno 402 miliona eura.

"RS je vlastita sredstva uložila za eksproprijaciju i ostalu pripremu tehničke dokumentacije, građevinskih dozvola i drugo", potvrdila je Kostić.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović je potom naveo da su ovim potvrđena i njihova upozorenja u vezi sa svim troškovima kada je u pitanju izgradnja ovog autoputa Banja Luka - Doboj, koji će, ako se saberu svi troškovi, ovaj projekt koštati oko 1,17 milijardi KM, od čega su krediti u iznosu od oko 800 miliona KM, a ostatak vlastita sredstva RS-a, odnosno Autoputeva RS.

Upitao je kako je moguće da je Vlada RS-a u Vijeće ministara BiH uputila kompletnu informaciju s tim ciframa od oko 600 miliona eura, a poslanicima Narodne skupštine RS-a dostavila šture informacije i to po hitnom postupku, te upitao i zašto se ne kaže da će s kamatama cijena ovog autoputa koštati 1,5 milijardi KM.

Tokom rasprave o Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja RS-a prema EIB-u za dodatno finansiranje po Projektu izgradnje autoputa Banja Luka – Doboj, njegov stranački kolega Perica Bundalo je rekao da, ako su tačni navodi opozicije, onda bi ostavke trebalo da podnese ne samo direktor Autoputeva RS-a, već i kompletna Vlada i to još večeras.

Direktor preduzeća Autoputevi RS Dušan Topić je ponovo naveo da će kredit za izgradnju autoputa Banja Luka - Doboj iznositi 402 miliona eura.

Poslanik SNSD-a Igor Žunić je naveo da se ovim vidjelo kako se na drugačije način može da tumači zaduženje i sama cijena projekta, te smatra da se kod ovakvih radova ne može na startu znati tačan iznos potrebnih sredstva.

"Nadam se da ćemo doći do tačnih podataka koliko će koštati ovaj autoput i koliko je vlastito učešće RS-a", naveo je Žunić, koji je mišljenja da ovaj projekt treba da bude podržan od svih poslanika, s ciljem daljeg razvoja RS-a.

Poslanici rad nastavljaju i sutra, a na dnevnom redu je odluka o prihvatanju zaduženja RS-a od 51,3 miliona eura kod Svjetske banke po projektu restrukturiranja Željeznica RS, te odluka o iznosu garancija koje RS može izdati u ovoj godinu, a kojom je predviđeni iznos garancija do 750 miliona KM.