Paljenje niskog rastinja
160

Burna noć za sarajevske vatrogasce: Požari se proširili u nekoliko naselja

Dž. L.
Foto: FENA
Foto: FENA
Sarajevski vatrogasci proteklih dana imaju pune ruke posla dok požari bukte na sve strane. Tako je i ove noći zbog čega je nekoliko ekipa Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo na terenu.

Požar koji je prije nekoliko dana izbio u naselju Ugorsko na području općine Vogošća i večeras je ponovo aktiviran. Međutim, veliki problem u ovom dijelu je nepristupačnost terena koji je miniran. Kako nam otkrivaju vatrogasci, požar se počeo širiti i prema obližnjim kućama, ali su ga uspjeli stabilizovati.

"Naši ljudi su dežurali u Ugorskom, a sad su se povukli. Vatra je krenula prema kućama, ali smo je, na sreću, ugasili. Problem je što je prostor miniran, što otežava gašenje vatre. Međutim, večeras imamo aktivne požare i u mjestima Donje Biosko, Azići, Podlugovi i Djevojačke vode. Tu smo poslali po tri, četiri ekipe vatrogasaca. Sve je krenulo od niskog rastinja, ali su se onda požari proširili na čitava brda", govore nam sarajevski vatrogasci.

Dvije ekipe Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo danas su se u poslijepodnevnim satima borile i sa požarom koji je zahvatio kuću u naselju Švrakino Selo. Na sreću, niko nije povrijeđen, a vatrogasci su na vrijeme uspjeli spasiti jednu osobu.

Zbog paljenja niskog rastinja proteklih dana gotovo sve vatrogasne jedinice su se stavile na raspolaganje širom naše države. Iako nadležni apeluju da se građani suzdrže od bilo kakvog paljenja na otvorenom, čini se kako su se mnogi oglušili na ove naredbe.