O ramazanu
483

Burhan Šaban: Sve lijepo što Sarajevo ima s munare izgleda još ljepše i drugačije

Piše: El. B.
Burhan Šaban
Burhan Šaban
Istaknuti hafiz i bosanskohercegovački izvođač ilahija i duhovnih pjesama Burhan Šaban govorio je za Klix.ba o ramazanu u Sarajevu i Skoplju te osjećaju kada uči ezan s munare Begove džamije. Također nam je otkrio da uskoro izdaje novi singl i videospot.

Burhan Šaban rođen je u Skoplju, a u glavni grad Bosne i Hercegovine prvi put je došao kada mu je bilo petnaest godina. Trenutno živi na relaciji Sarajevo-Istanbul-Skoplje i priča nam kako svaki grad ima svoje ljepote, posebno u mjesecu ramazanu, ali ipak posljednjih deset dana ramazana najradije provodi u Sarajevu.

"Nekako mi je tu najljepše. Postoji taj poseban miris ramazana, bar meni. To je miris somuna koji je za mene poseban i nema ga u ostalim gradovima. Ramazanska atmosfera je posebna u Sarajevu. Mukabele, teravije, iftari i sijela - sve je to dio posebne sarajevske atmosfere", rekao je Burhan koji Ramazanski bajram provodi u Sarajevu, a Kurban-bajram u Skoplju.

Poredeći ramazanske dane u Sarajevu i Skoplju, Burhan ističe da je riječ o sličnim čaršijama, ali da je Sarajevo sačuvalo više osmanske tradicije.

"Mukabele se uče u više džamija, a iftari imaju poseban karakter u Sarajevu. Iako i Skoplje ima svoje lijepe ramazane", rekao je.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Govoreći o Sarajevu, Burhan je rekao kako je poseban osjećaj popeti se na munaru Begove džamije i pogledati čaršiju iz druge perspektive jer, ističe, sve lijepo što Sarajevo ima s munare izgleda još ljepše i drugačije.

"Kada gledate ljude i čaršiju odozgo, shvatite kako je čovjek sitan i nebitan, a često se ponaša kao da hodi nebeskim visinama, a ne kaldrmom. A s druge strane učite poziv na spas koji se razliježe oko vas na sve strane i duša vam osjeća slobodu kao ptica koja leti", rekao je Burhan.

Mjesec ramazana jedan je od najznačajnijih mjeseci u godini za sve muslimane. Tokom posta, vjernici se suzdržavaju od loših misli i predanošću vjeri čiste svoju dušu i razum te istinski traže oprost za sve svoje grijehe. Govoreći o vjerskim propisima u današnjem vremenu, Burhan ističe kako oni u svakom vremenu ostaju isti te da tu postoje dvije vrste ljudi.

"Tu su oni koji su prihvatili ono što je propisano kao obavezu i pokušavaju na sve načine uklopiti to u današnji tempo života. S druge strane, tu su i oni koji zbog tempa života nalaze izgovore da te propise ne poštuju, što je, naravno, pogrešno. Vjera sama od sebe daje olakšice u propisima pa i post nije obaveza određenim kategorijama kao što su bolesnici koji uzimaju redovnu terapiju. Ali mi imamo slučaj da ljudi kažu 'ne mogu izdržati, svaka čast ko može' i to uzimaju kao izgovor", objasnio je Burhan.

Njegova poruka je da poštujemo jedni druge, volimo da bismo bili voljeni, oprostimo da bi nam bilo oprošteno, pomognemo i uputimo dove jedni za druge.

Burhan je do sada izdao četiri solistička albuma i održao brojne koncerte, kako duhovne, tako i zabavne muzike. Kaže kako je sve manje vremena, ali i podrške ovoj vrsti muzike.

"Sve je manje i prostora da iznesete u javnost ovu vrstu muzike. Naravno, to nije razlog da prestanem raditi. Ovom prilikom mogu vam najaviti da ću u ovom mjesecu, nakon duge pauze, objaviti singl. Snimio sam i spot u Skoplju koji ćemo preko TV Hayat promovirati na ovim prostorima, a i šire", rekao je Burhan.