{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Burad s opasnim materijama u okolini Srebrenice

F
27.8.2009. u 11:04
0
0
Burad s opasnim materijama u okolini Srebrenice
0
Burad s opasnim materijama u okolini Srebrenice
Foto: Ilustracija
Nakon što je na zahtjev lokalnih vlasti iz Srebrenice u selu Podravanje zakopano više stotina eutanaziranih ovaca, mještane ovog sela stigla je nova nesreća. U neposrednoj blizini kopa srebreničkog rudnika boksita u Podravanju neko je zakopao devet buradi, a oznake na njima pokazuju da se radi o otrovnim materijama.
„Za burad koja su tamo dotjerana mora neko da zna, ona nisu pala s neba. Mi za tu burad nismo znali do prije dva mjeseca dok nije rađeno na istraživanju masovne grobnice i slučajno su otkrivena. Mi smo ogorčeni. Zar se taj otpad nije imao nigdje drugo odbaciti nego da se dotjera u Podravanje, kakve to logike ima, izjavio je Milenko Jovanović, mještanin sela Podravanje.

Miodrag Perendić, mještanin Podravanja, kaže da se priča da su burad dopremljena iz Gornjeg Milanovca i da otrovna supstanca u njima može da prouzrokuje bolesti i zaraze u prečniku od 50 kilometara.

Toksičke materije iz buradi mogu proizvesti ozbiljne posljedice za sve one koji su imali dodira s njima i koji žive tu. Hemisjke analize koje je vršila jedna dobojska firma su potvrdile da u buradima ima dosta olova, žive, cinka bakra, hroma i ostalih teških metala. Policija iz Srebrenice je donedavno čuvala mjesto gdje su burad locirana.

Teško je sada utvrditi ko je i kada deponovao burad u selo Podravanje jer su nađena na kopu koji nije aktivan od 2004. godine, a udaljen je od naselja 500 metara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: