Sukob se produbljuje
30

Bura u goraždanskom SDP-u: Zatražena smjena rukovodstva SDP-a, poslanici i ministar pisali Nikšiću

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
Foto: E. A./Klix.ba
Sukob unutar goraždanskog SDP-a se produbljuje nakon odluke KO SDP-a o pokretanju disciplinskog postupka protiv dvojice zastupnika u Skupštini BPK Goražde Amira Sijerčića i Edina Mujkovića te ministra unutrašnjih poslova Nusreta Hubjera.
Oglasio se i Klub poslanika ove stranke u kantonalnom parlamentu. Kažu da žale zbog nesklada i nejedinstva članova u Goraždu, ali da neće ostati nijemi na neistine koje iznosi KO SDP-a Goražde.

Pisali su i predsjedniku SDP BiH Nerminu Nikšiću tražeći jednaku primjenu odredbi Statuta i Etičkog kodeksa SDP BiH na sve članove SDP BiH, te uvođenje Povjereništva u SDP BPK Goražde.

"Od predsjednika SDP BiH Nermina Nikšića još uvijek nismo dobili odgovor, pozivamo rukovodstvo SDP BiH da u što kraćem roku poništi odluke KO SDP BPK o pokretanju disciplinskog postupka za naše isključenje iz članstva SDP BiH, da smjeni Kantonalni odbor SDP-a i uvede Povjereništvo SDP BPK Goražde kojeg bi činili mladi, obrazovani i kompetentni ljudi, te poništi odluke kojom Kantonalni odbor traži da SDP BiH napusti parlamentarnu većinu u BPK Goražde, koju između ostalog čine koalicioni partneri "Trojke"", naglasili su na pres konferenciji.

Tvrde kako je na sceni politička trgovina zarad političke podrške na predstojećim lokalnim izborima koju je aktuelni gradonačelnik dobio kao obećanje od opozicionih stranaka nakon što je najavljena nezvanična kandidatura od više kandidata čije stranke participiraju u sadašnjoj parlamentarnoj većini.

"Zarad ličnog interesa predsjednika KO SDP BPK Ernesta Imamovića, pokušava se žrtvovati aktuelni ministar unutrašnjih poslova Goražde Nusret Hubjer, koji je u svom dosadašnjem radu pokazao hrabrost, odlučnost, smjelost u promjene, da se javnim i transparentnim radom može postići mnogo, kao što je prijem policijskih službenika na pravedan, zakonit i transparentan način, te omogućio mladim ljudima da na osnovu svojih sposobnosti obezbijede sebi posao i ostanak u našem kantonu, a u svom dosadašnjem radu je imao punu podršku zastupnika SDP BiH", istakli su na pres konferenciji.

Kažu da im SDP spočitava nepoštivanja odluka i nedolazak na sastanke, a da istovremeno SDP BPK nije funkcionisao mnogo ranije jer ih predsjednik Imamović nije ni sazivao sastanke iako je to bio obavezan učiniti.

"Sve odluke i kadrovska rješenja na gradskom nivou donosio je samoinicijativno bez partijskog konsultovanja. O dvostrukim aršinima unutar organa partije SDP BPK Goražde govori i činjenica da pojedini članovi KO SDP BPK i GO SDP Goražde, u njegovom slučaju nisu raspravljali o Odluci o isključenju iz partije, a sada su glavni zagovarači za naše isključenje. Ljubav prema partiji se kod predsjednika KO očigledno ponovno rodila u izbornoj godini. Napominjemo da je zajedno sa nama, potpisao akt koji je trebao biti upućen prema Centrali SDP BiH, kojim smo tražili da se uvede Povjereništvo SDP BPK Goražde, zbog nefunkcionisanja partijskih organa i nekonstruktivnih sastanaka, a za članove povjereništva su trebali biti predloženi mladi, obrazovani i kompetentni kadrovi", tvrde zastupnici.

Demantovali su i navode da koalicija funkcioniše kao grupa pojedinaca, te podsjećaju da su upravo parlamentarna većina i Vlada BPK Goražde insistirali na zajedničkom rješavanju problema.

"Na navode o osnivanju javnog preduzeća i zajedničkom rješavanju problema bi podsjetili gradonačelnika da je upravo ova parlamentarna većina i Vlada BPK Goražde, tražila niz zajedničkih sastanaka, na koje se oglušio, da je Vlada BPK finansirala kupovinu gradske pijace i nabavku parketa u Gradskoj dvorani, čije rješavanje bi inače trebalo biti na jedinicama lokalne samouprave. Također, u 2023.godini nije proveo procedure javne nabavke za projekte u vrijednosti od 440.990,41 KM za koje je Vlada BPK Goražde odobrila sredstva, da su u budžetu planirana sredstva za pomoć Gradu Goraždu po pitanju izmiještanja deponije, sredstva za rješavanje problema nepostojanja bazena u Goraždu i druge projekte" istakli su.

Ističu da KO SDP-a kritikuje Vladu zbog sklapanja ugovora o dodjeli koncesija, iako je gradonačelnik Goražda prvi dao saglasnost, da bi je kasnije "povukao" te podsjećaju da aktuelna parlamentarna većina nije učestvovala u kreiranju Zakona o raspodjeli javnih prihoda kojeg se Kantonalni odbor SDP "sjetio" problematizirati u izbornoj godini.

"Umjesto stvaranja političkih pritisaka, unošenja nemira u parlamentarnu većinu, predlažemo gradonačelniku da zajedničkim projektima i aktivnostima na relaciji gradske uprave i Vlade BPK Goražde apliciramo po javnim pozivima prema međunarodnim, državnim i federalnim institucijama, te stvorimo bolji ambijent života za naše sugrađane. Mišljenja smo da je ova Vlada BPK Goražde, u znatnoj mjeri poboljšala svojim projektima kvalitet života u našem kantonu, međutim zajedničkim naporima i snagama gradske uprave i Vlade BPK Goražde, to može biti puno bolje“, istaknuto je na pres konferenciji.